Els jutjats suspenen cautelarment la retirada de la creu del parc de Ribalta de Castelló

L'ajuntament anuncia que recorrerà contra la decisió judicial que paralitza la partida pressupostària municipal per a desmuntar el monument i remodelar el parc.

El ple de l'Ajuntament de Castelló va aprovar la retirada de la creu a finals de l'any passat.

El jutjat contenciós administratiu número 1 de Castelló ha admés a tràmit les mesures cautelaríssimes sol·licitades per l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians per a frenar el desmuntatge d'aquest monument, aprovat en el ple de l'Ajuntament de la Plana de novembre de l'any passat. Aquesta decisió judicial implica suspendre temporalment, fins que hi haja una resolució definitiva, la partida de 80.000 euros prevista en els pressupostos municipals d'enguany per a la retirada de la creu i la posterior remodelació del parc. 

Hi ha tres dies per a presentar al·legacions a la decisió judicial i l'Ajuntament ja ha anunciat que ho farà, tot i que no han avançat què argumentaran. La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, persona en la qual es van delegar les competències per a retirar la creu del parc de Ribalta, recorda que les lleis de memòria històrica espanyola i valenciana obliguen a retirar "monuments d'exaltació de la dictadura franquista" i que això és el que estan fent: "complir la llei". Ruiz també ha explicat que continua obert el procediment administratiu per a retirar la Creu amb la publicació, en el Butlletí Oficial de la Província el dissabte 23 de març, del decret que permet iniciar-lo. Aquest expedient actualment es troba en període d'al·legacions. 

Per la seua part, el president de la Plataforma en Defensa de la Creu, Javier Torres, ha mostrat la seua satisfacció per la decisió judicial  perquè entén que això paralitza la retirada de la Creu fins que no es resolga el procediment judicial. "Tenim esperança es puga quedar en el parc", ha explicat i ha afegit que també que recorreran contra l'expedient municipal anteriorment citat. Torres recorda que estan en contra de desmuntar o traslladar el monument en qüestió i asseguren que la Llei de memòria històrica no es pot aplicar en una creu que, per a ells, és "un lloc de reconciliació".  

L'associació també va recorrer als jutjats contra les retirades de les creus de Betxí i la Vall d'Uixó, a la Plana Baixa, o Callosa de Segura, al Baix Segura. En el primer cas, l'Ajuntament va explicar que amenaçava ruïna mentre que en els altres dos casos els consistoris van fer prevaldre la Llei de memòria històrica. 

També et pot interessar

stats