El jutjat processa el director general de Política Lingüística per presumpta falsedat documental

S'investiga si Trenzano va faltar a la veritat en un document remés al PP sobre subvencions a les empreses del germà de Puig.

Rubén Trenzano durant una compareixença, en una imatge d'arxiu
Rubén Trenzano durant una compareixença, en una imatge d'arxiu

El jutjat d'instrucció número 9 de València ha dictat un acte d'incoació de procediment abreujat, amb el qual es posa fi a les diligències prèvies, contra el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, per un suposat delicte de falsedat en document públic oficial.

Segons consta en aquest acte, el responsable de Política Lingüística va poder incórrer en aquest suposat delicte en un document emés l'abril de 2018 i que va remetre a la coordinadora del PP a la Comunitat Valenciana, Eva Ortiz, que actua com a denunciant en aquesta causa.

Segons la denúncia, Rubén Trenzano va faltar a la veritat, perquè en el document afirmava que “les empreses valencianes nomenades i beneficiàries d'una subvenció dels exercicis 2015 i 2016 van presentar la justificació de despeses realitzades en el termini establit en les respectives convocatòries”. Trenzano responia així a la pregunta d’Eva Ortiz, que s’interessava per les empreses del germà del president de la Generalitat, Francis Puig.

El director general de Política Lingüística afegia en el seu escrit que “l'administració de la Generalitat ha realitzat les actuacions de control que li corresponen segons amb el que estableixen les ordes citades i la Llei 1/2015, de 6 de febrer, sense que s'haja detectat qualsevol indici que faça dubtar de la veracitat de la documentació acompanyada ni que justifique l'inici d'un expedient de devolució de les subvencions concedides”.

Inicialment, el jutjat va considerar que "el lloc adequat per al plantejament d'aquesta denúncia pertany al dret administratiu, la jurisdicció contenciosa administrativa en el seu cas o el terreny de les conteses polítiques". Aquesta raó, unida al fet d'observar la "falta d'indicis propis d'un il·lícit penal", en coincidència amb el Ministeri Fiscal, va acordar el sobreseïment provisional de la causa.

L’Audiència de València va reprendre el cas

Però el sobreseïment va ser recorregut i l'Audiència de València va acordar la "continuació del procediment i la pràctica de diligències per a poder concloure definitivament no només els continguts sinó, i principalment, les intencions i voluntat del denunciat a l'hora d'emetre aquest document controvertit, en un juí indiciari de la possible existència d’elements delictius".

En la recerca d’aquest assumpte, el jutjat va citar a declarar com a testimoni el cap del departament de la direcció general de Trenzano. Basant-se en aquesta declaració, el jutge adverteix que en el document qüestionat es diu que "l'administració de la Generalitat ha realitzat les actuacions de control que li corresponen segons el que s'estableix en les ordes citades… i en la Llei 1/2015", però "aquesta llei no va arribar a aprovar normes aplicables als exercicis 2015 i 2016, i de fet va afirmar que no es va aprovar el fet de realitzar un control d'aquests exercicis fins al 16 de juliol de 2018".

Aleshores, es va requerir documentació a les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Producciones, "una vegada ja produïdes les queixes o denúncies pel grup del PP a les Corts, dos dies més tard, el 18 de juliol de 2018, per considerar la possible existència de risc en la tramitació de la concessió de subvencions a aquestes".

Les parts tenen deu dies per a pronunciar-se

En conseqüència, considera el jutge, d'acord amb la citada declaració, que els expedients de subvencions a les citades empreses no es van controlar fins a 2018, "perquè no hi havia res que els fera dubtar i no havien eixit en el sorteig que s'aplica en els controls aleatoris", quan en realitat s'afirma que "es va fer un control segons la norma aplicable en 2015".

En apreciar aquests indicis de falsedat en un document emés per Rubén Trenzano, el jutge ha ordenat ara que es traslladen aquestes diligències al fiscal i l'acusació particular, de manera que en deu dies sol·liciten l’obertura de juí oral, l'arxiu de la causa o la pràctica de diligències complementàries.

També et pot interessar

stats