La jutgessa del cas Erial imputa l’exdiputada Elvira Suanzes com a testaferro de Zaplana

La magistrada investiga també una filla i el gendre de Zaplana per presumpte blanqueig de capitals.

Elvira Suanzes en les Corts
Elvira Suanzes en les Corts / Efe

La jutgessa que instrueix el cas Erial contra l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana ha imputat l’exdiputada del Partit Popular, Elvira Suanzes, pels delictes de blanqueig de capitals i organització criminal, ja que, segons part del sumari que s’ha alçat aquest dimarts, va ajudar Zaplana a blanquejar diners en diferents punts de la geografia espanyola entre el 2015 i el 2018. 

La nova documentació revela que l’expresident del Consell va utilitzar la seua amiga íntima com a testaferro en operacions concretes per a ocultar productes financers i blanquejar diners obtinguts, presumptament, de les ITV i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana

La investigació la situa com a intermediària en la gestió de productes financers radicats a Andorra que "estarien vinculats als investigats i especialment a Eduardo Zaplana" a través de dos dels seus suposats testaferros, Joaquín Barceló i Saturnino Suanzes, advocat i germà de l'exdiputada. Això hauria permés que l’expresident de la Generalitat "disposara d'informació i de capacitat de decisió" sobre determinades activitats mantenint oculta la seua identitat. 

Investigada la filla i el gendre de Zaplana

A més, la jutgessa ha inclòs en la causa com a investigats una de les filles de l'exministre i el gendre, l'empresari Luis Iglesias. La magistrada creu que el matrimoni ha pogut col·laborar en suposades operacions de blanqueig de capital. Segons la investigació, el jutjat té previst traslladar a les parts un segon lliurament del sumari del cas Erial que fins ara continuava sota secret judicial. 

La magistrada estaria analitzant diferents operacions immobiliàries de María Zaplana, entre altres el lloguer d'un pis del carrer de Pascual i Genís, a València, on va ser detingut al maig Eduardo Zaplana. El propietari d'aquest habitatge, segons les primeres investigacions, ha fugit de la justícia i l'investiga la Guàrdia Civil. A més, també investiguen la compra d'un altre immoble al carrer del Poeta Querol des que la jutgessa va decretar-ne la llibertat provisional.

Luis Iglesias, gendre de Zaplana, està investigat en una causa junt amb Oriol Pujol, fill de Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya.

Investigació dins del cas Erial

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil situa Eduardo Zaplana com al suposat cap i administrador ocult d'una xarxa corrupta que, segons la Fiscalia Anticorrupció, es podria haver apropiat de vora 10,5 milions d'euros procedents del cobrament de comissions.

En el cas Erial investiguen el presumpte cobrament de comissions derivades de les concessions de la ITV i de parcs eòlics durant la gestió al capdavant de la Generalitat de Zaplana, que està en llibertat provisional després de més de huit mesos a la presó.

Amb ell també estan processats, entre altres, l'advocat Francisco Grau; l'exdirectiu de Terra Mítica, Joaquín Barceló; l'exdirector general de la policia i expresident de les Corts, Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló; i la secretària personal de l'expresident, Mitsuko Henríquez. 

Tots estan acusats de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i pertinença a grup criminal.

També et pot interessar

stats