La jutgessa del cas Erial alça parcialment el secret del sumari

S'investiga el presumpte cobrament de comissions en la concessió de les ITV i del Pla Eòlic durant la gestió de Zaplana a la Generalitat.

Xalet d'Eduardo Zaplana a Benidorm confiscat dins del cas Erial
Xalet d'Eduardo Zaplana a Benidorm confiscat dins del cas Erial / Arxiu

La titular del jutjat d'instrucció número 8 de València ha alçat parcialment el secret del sumari del cas Erial. En concret s'alça fins el full 3.043 del sèptim volum, en la part relativa a la denúncia de la fiscalia i a la transcripció de les converses telefòniques que es van fer als investigats durant dos anys. Es prorroga el secret de les actuacions per a la resta del sumari per a "analitzar tota la documentació obtinguda en les diverses comissions internacionals practicades". En el cas Erial s'investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) realitzades en 1997 durant la gestió d'Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat, i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, posat en marxa en 2003. 

En les resolucions s'explica el perquè de la no indefensió al·legada per les parts dels detinguts, ja que la jutgessa apunta que no poden donar accés perquè estan implicats als fets. Segons una diligència prèvia, diu textualment que "a algunes de les persones implicades se'ls va trobar en el moment de la seua detenció documentació relativa a diverses societats de l'entramat investigat" i que "en tot moment sabien de què els acusaven".

En el seu escrit, la jutgessa exposa que, entre la informació en relació amb unes comissions internacionals que queda per rebre, "podria obtindre's informació necessària per a la instrucció i de la qual podria esdevindre la pràctica de noves diligències". Considera la jutgessa que si les parts s'assabenten d'aquesta documentació podrien entorpir la instrucció. Aquest pròxim dimecres les parts estan citades a la Ciutat de la Justícia per a poder recollir tota la informació que ja és pública.

A més de Zaplana, es troben processats l'advocat Francisco Grau, l'exdirectiu de Terra Mítica Joaquín Barceló, l'expresident de les Corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l'expresident, Mitsuko Henríquez. Sobre tots ells pesen acusacions de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i pertinença a un grup criminal.

L'expresident de la Generalitat ha rebut aquest matí l'alta de l'Hospital La Fe de València, on estava ingressat des del 18 de desembre del 2018. A partir d'ara l'atendrà la unitat d'hospitalització a domicili, després que el dijous 7 de febrer la jutgessa que instrueix el cas Erial va acordar la llibertat provisional. 

També et pot interessar

stats