El jutge de vigilància penitenciària retira el tercer grau als presos del 'procés' que compleixen pena a Lledoners

Hauran de tornar al llarg del dia a la presó després de perdre el règim de semillibertat, a petició de la Fiscalia.

Els presos del ‘procés' en l'eixida de la presó de Lledoners
Els presos del ‘procés' en l'eixida de la presó de Lledoners / À Punt NTC

Catalunya/ El jutjat de vigilància penitenciària ha revocat el tercer grau que la Generalitat de Catalunya va concedir al gener a l'exvicepresident Oriol Junqueras; als exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn; al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez.

El titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha estimat el recurs de la Fiscalia per a retirar-los el règim de semillibertat.

Els set hauran de tornar al llarg de la jornada al centre penitenciari de Lledoners, on compleixen la pena, per a tornar al segon grau. Aquest règim suposa augmentar les hores de convivència fora de la cel·la, dins del recinte penitenciari, però no permet les eixides diàries de la presó.

La semillibertat, revocada per segona volta

La Generalitat de Catalunya va concedir-los el tercer grau per segona vegada a les acaballes de febrer, poc abans de l'inici de la campanya electoral del 14F. El Departament de Justícia va ratificar la proposta favorable de les juntes de tractament de les presons, que valorava els tres anys que han passat a la presó –vora una quarta part de la condemna–, el bon comportament o l'entorn social i familiar favorable a la reinserció.

El ministeri públic, però, va sol·licitar la suspensió del tercer grau a mitjan febrer per considerar que alterava les finalitats de la condemna que va dictar el Tribunal Suprem l'octubre de 2019, per entendre que no havien complit la meitat de la pena ni reconegut els delictes a què els van sentenciar. El Tribunal Suprem ja va revocar la primera concessió del règim de semillibertat,que el Departament de Justícia va concedir-los el juliol de 2020.

Els líders independentistes reaccionen en Twitter

El vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, ha criticat durament la revocació del tercer grau penitenciari, una decisió judicial que ha descrit en termes "d'injustícia", "vergonya" i "venjança", en un missatge en el seu compte de Twitter.

Els líders independentistes presos han reaccionat a la retirada del règim de semillibertat amb una denúncia a la "línia repressiva" de l'estat espanyol, i han insistit en les reivindicacions en defensa de l'autodeterminació de Catalunya.

Des del seu canal de Twitter, Oriol Junqueras ha explicat que, donant per fet que "la justícia espanyola no es detindrà mai", tampoc defallirà el seu compromís per la "República Catalana".

"No ens faran callar" ni renunciar a "un país independent, plenament lliure, democràtic i pròsper. Seguim sense defallir", ha escrit en el seu compte l'expresident de l'ANC Jordi Sánchez. "Ni penediments, ni tercer grau: des de l'exili, la presó o a peu de carrer mai deixarem de lluitar, mai. Sempre endavant!", ha exclamat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

L'exconseller de JxCat Jordi Turull ha dit que se sent "més fort que mai" perquè no podran "empresonar els ideals i el compromís amb l'objectiu" de la independència. El seu company de partit i exconseller, Joaquim Forn, ha afirmat que la situació confirma la seua condició de "presos polítics".

Per la seua banda, l'exconseller d'ERC, Raül Romeva, ha denunciat que la decisió judicial és "coherent" amb la "línia repressiva" de la justícia espanyola i cava un forat "cada dia més profund" en la democràcia.

També et pot interessar

stats