El jutge De la Mata comença a investigar les adjudicacions de la Generalitat a Orange Market

Els treballs del magistrat de l’Audiència Nacional es basen en les revelacions de Ricardo Costa i del Bigotes, que apunten a Camps

L'expresident de la Generalitat, junt amb el seu advocat
L'expresident de la Generalitat, junt amb el seu advocat / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

El jutge d’instrucció José de la Mata començarà les primeres diligències de la investigació de la peça sobre les adjudicacions de la Generalitat Valenciana a Orange Market, una de les empreses implicades en la trama Gürtel.

El 27 de setembre l’Audiència Nacional va ordenar que es reobrira la investigació sobre les adjudicacions de la Generalitat a aquesta empresa, per a investigar qui ordenava aquestes adjudicacions entre 2004 i 2009, després de les revelacions de Francisco Correa, Ricardo Costa i Álvaro Pérez, el Bigotes, durant el juí pel finançament irregular del PPCV, que apuntaven directament a l’expresident de la Generalitat Francisco Camps.

D’aquesta manera, la sala ha desestimat un recurs que havia presentat la defensa del número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, contra la reobertura d’aquesta investigació. Com a conseqüència d’això, el jutge de la Mata començarà ja a fer les primeres diligències.

Fonts jurídiques han indicat que els possibles delictes de prevaricació que li podrien imputar a Camps prescriuen en acabar l’any a causa de les dates dels contractes amb Orange Market, de manera que l’inici de les diligències haurà de ser imminent.

Ara per ara no s’ha decidit si la investigació a l’expresident serà, a més de per malversació de diners públics, per prevaricació en els últims contractes, o bé li podran atribuir prevaricació continuada, la qual cosa inclouria un major nombre d’adjudicacions al grup de Correa.

El mes de juliol va demanar que es tornara a obrir la investigació sobre Orange Market, corresponent amb la peça 5 del cas Gürtel. Ara, el jutge José de la Mata podrà investigar les possibles indicacions que podria haver rebut l’exdirectora general de Promoció Institucional de la Generalitat, Dora Ibars, per a tancar l’adjudicació de diversos contractes amb l’empresa del grup de Correa.

Costa i el

Bigotes Bigotes

apunten a Camps

L’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa va assegurar que va ser Camps qui va decidir contractar a Orange Market per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008 o el muntatge de l’estand de grans esdeveniments de la Comunitat Valenciana en Fitur 2009.

El líder de Gürtel, Francisco Correa, va dir en el mateix judici que aquests contractes van ser ordenats per alts càrrecs del PP valencià, mentre que Álvaro Pérez, el responsable de les empreses de la trama a la Comunitat Valenciana, també va pronunciar el nom de Camps.

Així, es tracta d’investigar si Dora Ibars és qui va adoptar les decisions finals quant a la contractació directa d’Orange Market o bé, com apunten els magistrats de la secció segona, “aquesta decisió va ser adoptada per altres autoritats jeràrquicament superiors a l’acusada, a les quals es van referir els acusats en el judici”.

També et pot interessar

stats