El jutge manté imputada Colau per presumptes irregularitats en subvencions a entitats afins

Rebutja el recurs de l'alcaldessa de Barcelona, que haurà de declarar davant la justícia el 4 de març

La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, a principis de març./Kike Rincón (Europa Press)
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu / Kike Rincón (Europa Press)

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurà de declarar davant la justícia el pròxim 4 de març. El jutjat d'instrucció número 21 de Barcelona que la investiga per presumpta malversació en la concessió de subvencions municipals ha desestimat el recurs que va presentar i la manté investigada en el cas. 

Colau ha sigut citada per a donar explicacions per la suposada comissió dels delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació i tràfic d'influències. La investigació judicial va començar arran d'una querella presentada per l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica. 

En una interlocutòria citada per Efe, el jutge desestima el recurs presentat pels advocats de l'alcaldessa en què al·legaven que ella no intervé en la tramitació dels expedients de les subvencions i no determina ni valora la singularitat dels projectes ni de les entitats que les sol·liciten, ja que s'encarrega d'això un òrgan gestor, en aquest cas l'àrea de Drets Socials.

D'aquesta manera, l'alcaldessa haurà de comparéixer als tribunals per a informar de la concessió presumptament arbitrària i discrecional, sense concurrència pública, d'ajudes per a finançar els salaris i activitats d'"organitzacions afins" —com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Observatori DESC o l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)— mitjançant subvencions directes, convenis o contractes menors.

Fonts del consistori indiquen que els serveis jurídics municipals, amb la col·laboració d'Olga Tubau i Alex Solà, ja treballaven amb la certesa que la declaració tindria lloc el 4 de març.

Així mateix, han indicat que la defensa de Colau ja ha enviat al jutjat fins a huit informes tècnics perquè el jutge dispose de tota la informació necessària abans de la declaració, amb el convenciment que la causa s'arxivarà, tal com va ocórrer el juliol passat amb l'anterior que li van obrir. Es tractava d'una investigació a l'alcaldessa i als diputats del Congrés i exregidors Jaume Asens i Gerardo Pisarello, per subvencionar amb 3,4 milions d'euros entitats amb les quals van col·laborar abans de fer el salt a la política.

També et pot interessar

stats