El jutge autoritza que la Guàrdia Civil investigue Francis Puig i Rubén Trenzano per les ajudes al valencià

S'investiga la presumpta comissió de quatre delictes de frau de subvencions en empreses del germà de Ximo Puig.

Francis Puig i Rubén Trenzano
Francis Puig i Rubén Trenzano / Arxiu

El jutjat d'instrucció núm. 4 de València ha autoritzat la Guàrdia Civil a col·laborar en la investigació oberta contra Francis Puig, el responsable de les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions, i germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, i contra Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística, per les ajudes al foment del valencià.

Així consta en la resolució, en la qual el magistrat accepta la sol·licitud del ministeri fiscal d'oficiar la Guàrdia Civil perquè, en funcions d'auxili, col·labore en la investigació.

El PP va presentar una querella per considerar que Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions van rebre ajudes al foment del valencià (més de 400.000 euros en subvencions des de 2015) "sense cap mena de control".

Més tard, la va ampliar a les ajudes a mitjans de comunicació vinculats a Enrique Juan Adell Bover, propietari de diverses empreses receptores de subvencions, i a qui situen com a "soci" de Francis Puig. El PP els acusa d'utilitzar un entramat empresarial per a defraudar 1.215.396 euros a diverses administracions i situa el frau global en uns 2 milions d'euros.

El jutge va obrir una investigació i va citar a declarar al desembre, en qualitat d'investigats, Francis Puig i Rubén Trenzano, però finalment les declaracions es van suspendre a petició d'Anticorrupció, que va demanar la pràctica de noves diligències.

En aquesta causa s'investiga la presumpta comissió de quatre delictes de frau de subvencions pels responsables de Mas Mut Produccions S.L i Comunicació dels Ports de les anualitats 2015, 2016, 2017 i 2018. La investigació tracta de determinar si els imports concedits pels governs valencià i català van ser destinats a sufragar les activitats subvencionades, és a dir, si es van usar en el foment de la llengua pròpia d'aquests territoris en els mitjans de comunicació.

També et pot interessar

stats