La justícia suspén de manera cautelar i provisional el decret que convocava les eleccions catalanes el 30 de maig

Passa a estar provisionalment en vigor el decret que fixava els comicis autonòmics de Catalunya per al 14 de febrer.

Pera Aragonés, durant la declaració institucional d'ajornament de les eleccions divendres passat a Barcelona
Pera Aragonés, durant la declaració institucional d'ajornament de les eleccions divendres passat a Barcelona / Rubén Moreno (Efe)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) suspén de manera cautelar i provisional el decret que convocava les eleccions catalanes el 30 de maig. Per tant, passa a estar provisionalment en vigor el decret que fixava els comicis autonòmics de Catalunya per al 14 de febrer. Així ho acaba d'anunciar de manera oficial en el seu compte de Twitter.

En la resolució, l'alt tribunal català accepta la mesures cautelarísimas sol·licitades per un particular que aquest dilluns va impugnar el decret que va signar divendres el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que acordava suspendre les eleccions del 14F per la pandèmia i fixar una nova convocatòria electoral per al pròxim 30 de maig.

La sala ha acordat la suspensió provisional del decret, sense esperar a resoldre sobre el fons de l'assumpte, per a evitar que la seua decisió final tinga efectes "irreversibles" sobre la convocatòria electoral del 14F, que exigeix posar ja en marxa el procés per a dur a terme la votació.

Incidència en el dret a la participació dels ciutadans en les eleccions

Si bé encara no ha decidit sobre el fons de la qüestió, la sala sí que veu que el decret del govern català "pot tindre incidència en l'àmbit del dret fonamental" reconegut en l'article 23 de la Constitució de participació dels ciutadans en els assumptes públics mitjançant eleccions periòdiques. En aquest sentit, recorda que l'ajornament del 14F s'ha acordat en el marc del mateix decret d'alarma en què es va convocar, per la pandèmia de coronavirus.

La resolució judicial recorda que el procés electoral "té una durada de 54 dies" amb diferents terminis, molts dels quals són successius, que afecten la formació de les juntes electorals, les meses, el nomenament d'interventors, les candidatures, la propaganda o el vot per correu. Afegeix que l'executiu va suspendre el procés electoral divendres, en el 25é dia després de la convocatòria, i el decret es va publicar dissabte, amb la qual cosa les mesures cautelaríssimes per a suspendre’l no es van poder sol·licitar fins al cap de dos dies.

"Si a això afegim els dies que poden transcórrer per a la tramitació d'aquest incident de suspensió, on és necessari sentir les parts, ens trobaríem davant una situació pràcticament irreversible pel que fa a la possibilitat de celebrar les eleccions en la data inicialment prevista", adverteix el tribunal. A més, per a la sala, "es generaria una greu inseguretat jurídica pel significatiu escurçament dels terminis previstos en la legislació orgànica", de manera que el recurs contra l'ajornament "perdria la seua finalitat".

D'aquesta manera, argumenta la resolució, si la sala decidira finalment mantindre el 14F sense haver suspés provisionalment el decret d'ajornament, és "previsible" que no hi hauria prou marge per a celebrar les eleccions aquest dia i "es frustraria la tutela cautelar" instada en el procés judicial.

Cinc recursos més

A més d'aquesta demanda presentada per un particular, la sala té a les mans cinc recursos més contra el decret del govern català, un dels quals planteja també mesures cautelaríssimes mentre que la resta són mesures cautelars, que s’han de resoldre després de recaptar informes del govern i de la Fiscalia.

La secció cinquena de la sala contenciosa ha acordat traslladar aquestes peticions a la Generalitat de Catalunya i a la Fiscalia perquè presenten al·legacions abans de dijous a les 10:00 hores. Després decidirà si manté la suspensió acordada hui de manera urgent. El TSJC també ha traslladat la seua resolució de manera immediata a la Junta Electoral Central (JEC) i a la Diputació Permanent del Parlament.

Poc després d'acordar la suspensió provisional del 14F, el TSJC ha resolt en el mateix sentit les mesures cautelaríssimes que sol·licitava Esquerra en Positiu, formació extraparlamentària que aquest matí mateix ha impugnat el decret per a ajornar les eleccions catalanes.

També et pot interessar

stats