La justícia ordena a la Generalitat de Catalunya que implante el 25% de classes en castellà en dues setmanes

El govern català recorrerà la decisió

Imatge d'arxiu de classes semipresencials d'alumnes d’ESO
Imatge d'arxiu de classes semipresencials d'alumnes d’ESO / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat a la Generalitat de Catalunya a complir d'"immediat" la sentència per a implantar el 25% de castellà en tots els centres educatius i dona un termini màxim de quinze dies al Departament d'Educació perquè dicte les instruccions oportunes i establisca les garanties de control per a la seua execució "forçosa".

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa dona aquest termini màxim a la Generalitat catalana perquè tots els alumnes "reben de manera efectiva i immediata" l'educació mitjançant la utilització vehicular "normal" de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinen, que "no poden ser inferiors al 25% en un i un altre cas".

"L'elecció del mitjà per a garantir el resultat" que estableix la sentència és "facultat" de la Generalitat, però "el que no està en la seua llibertat és no actuar i permetre una situació contrària al mandat constitucional", sosté l’acte judicial.

Davant la petició de l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) d'executar la sentència, la Generalitat de Catalunya va informar el TSJ que ja havia pres mesures per a regular els usos lingüístics a l'escola.

En concret, va fer referència a les modificacions de la Llei de política lingüística i la Llei de l'aranés, a més de la tramitació d'un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya.

No obstant això, el TSJC li replica que la sentència li imposa "una obligació de resultat" i que les mesures de la Generalitat de Catalunya no han tingut ara com ara un resultat concret que es plasme en l'activitat de les escoles.

La Generalitat de Catalunya recorrerà la decisió

El conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que l'executiu català presentarà recurs de reposició a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre l'execució del 25% de castellà.

Ho ha dit en una atenció als mitjans després que el TSJC haja ordenat a la Conselleria d'Educació que execute en un màxim de quinze dies la sentència que obliga a impartir almenys un 25% d'hores lectives en castellà.

Ha assegurat que presentaran recurs davant aquesta "aberració dels tribunals", ha considerat que l'Assemblea per l'Escola Bilingüe no està legitimada per a instar l'execució, i ha sostingut que el tribunal s'extralimita en les seues funcions.

També et pot interessar

stats