La justícia anul·la l'impost català a les begudes ensucrades

La Generalitat de Catalunya el va aprovar el 2017 sobre el preu de determinats productes líquids pels efectes sobre la salut.

La justícia anul·la l\'impost català a les begudes ensucrades
La justícia anul·la l'impost català a les begudes ensucrades

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat l'impost català a les begudes ensucrades envasades. Considera que el govern català ha prescindit "de tràmits essencials de consulta, audiència i informació públiques" per a aprovar el decret. Per això, el declara nul de ple dret.

L'alt tribunal ha estimat el recurs que interposaren diverses associacions de distribució, cadenes de supermercats, comerços i restauració contra el reglament aprovat, l'any 2017, per la Generalitat de Catalunya. El decret incrementava el preu de determinats productes líquids (com els refrescos, els sucs de fruites i el café) pels efectes que tenen en la salut humana.

El sector alimentari beneeix la sentència

El sector alimentari ha qualificat de positiva la sentència, ja que consideren que la normativa ha generat "pèrdua de competitivitat i inseguretat jurídica a les companyies que operen a Catalunya".

Així mateix, han apuntat que aquesta taxa és "una mesura injustificada, purament recaptatòria i que afectava negativament tota la cadena i els mateixos consumidors".

El govern català no es dona per vençut

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que "el que ha anul·lat la sentència és el reglament que desenvolupa els aspectes tècnics i de gestió" de l'impost. Per això entén que aquest impost en si mateix continua en vigor i exigirà que el continuen pagant.

Aragonès ha criticat "l'oligopoli de la distribució alimentària" perquè, al seu entendre, des que es van iniciar els treballs per a crear aquest impost ha intentat frenar-lo, i ha advertit: "No ens tombaran, els responsables de pagar-ho hauran de continuar fent-ho".

També et pot interessar

stats