La justícia alemanya rebutja de nou el delicte de rebel·lió i manté Puigdemont en llibertat

La fiscalia havia sol·licitat presó preventiva, però els jutges reiteren que els "incidents aïllats" no es poden atribuir a l'expresident.

Carles Puigdemont, en l'última intervenció pública a Berlín
Carles Puigdemont, en l'última intervenció pública a Berlín / Hannibal Hanschke (Reuters)

El tribunal de Schleswig-Holstein (nord d'Alemanya) ha tornat a rebutjar el càrrec de rebel·lió contra l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont. És una decisió provisional, a l'espera de rebre la petició formal d'extradició per part de la fiscalia, que es produirà durant les pròximes setmanes.

El tribunal reitera que el càrrec per rebel·lió contra Puigdemont és "en principi inadmissible", tal com va dictaminar a l'abril. Els jutges consideren que els "incidents aïllats" que es van produir l’1 d'octubre no es poden atribuir a l’expresident. 

La fiscalia, que dimecres havia anunciat una nova petició per a extradir Puigdemont per rebel·lió havia aportar al tribunal vídeos d'incidents entre agents dels Mossos d'Esquadra, votants i guàrdies civils el dia del referèndum, enviats pel magistrat Pablo Llarena.

No obstant això, segons el tribunal, estos vídeos no suposen un "canvi significatiu" en la seua percepció dels fets. 

Els magistrats tampoc accepten el delicte d'alteració de l'orde públic que la fiscalia imputa a Puigdemont. "Encara acceptant que col·locar 2.500 punts de votació poguera ser una alteració de l'orde públic, no es pot fer responsable a una sola persona", afirmen els jutges.

L'expresident català va ser detingut al nord d'Alemanya el 25 de març quan travessava la frontera amb Dinamarca, després d'haver pronunciat una conferència a Finlàndia. Prèviament, la justícia espanyola havia emés una euroorde de detenció, ja que l'investigaven pel referèndum d'independència del mes d'octubre, que el Tribunal Constitucional espanyol va declarar il·legal.

Llarena nega la llibertat a Rull i Turull

D'altra banda, el jutge Pablo Llarena, que instrueix la causa contra el procés independentista al Tribunal Suprem, ha denegat a Jordi Turull i Josep Rull la llibertat provisional indefinida que li havien sol·licitat per a poder ser consellers. El magistrat entén que hi ha risc de fugida i que, a més, ha augmentat el de reiteració delictiva després de la voluntat independentista expressada pel nou president català, Quim Torra.

El president de la Generalitat de Catalunya es va reunir ahir dilluns a Estremera amb els dos exconsellers, que estan en presó de forma preventiva des de març. Torra, que ha nomenat Rull i Turull membres del nou Govern català, va assegurar que tots dos li van traslladar la seua disposició a accedir al càrrec i que demanarien al jutge del Tribunal Suprem permís per a assistir a la presa de possessió d’aquest dimecres.

El TC rebutja el recurs d'empara de Junqueras i Sànchez

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs d'empara interposat per l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, i per l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez. Els diputats havien demanat la seua llibertat mentre el TC resol sobre el fons dels recursos contra la presó preventiva dictada pel Tribunal Suprem. En el cas de Sànchez, a més, el TC ha rebutjat la petició d'un permís penitenciari. 

També et pot interessar

stats