Juristes Valencians reclama al Consell la recuperació de la Dama d'Elx i el Llibre del Repartiment d'Oriola

La plataforma insta el govern valencià a donar suport a les iniciatives dels respectius ajuntaments per a recuperar aquests referents de la identitat valenciana i corregir la "inacció" dels governs anteriors

La Dama d'Elx, en una imatge d'arxiu
La Dama d'Elx, en una imatge d'arxiu / Museu Arqueològic Nacional

Coincidint amb el Nou d'Octubre, Juristes Valencians ha reclamat al Consell "suport real" a la recuperació del patrimoni històric valencià. Demana al govern valencià que done suport decididament als ajuntaments d'Oriola i Elx en els intents de recuperar el Llibre del Repartiment d'Oriola i la Dama ibèrica d'Elx.

Des de la plataforma es recorda que el Llibre del Repartiment (1310), que en l'actualitat exposa el Museu d'Història de Catalunya, va arribar a Barcelona per un robatori. El 1097, es va furtar de l'Ajuntament d'Oriola i, anys després, un antiquari el va vendre de manera irregular a l'Institut d'Estudis Catalans.

Juristes també adverteix de la "degradació" en què es troba la Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, fent-se ressò de la denúncia de l'alcalde de la localitat il·licitana, Pablo Ruz, que reclama que l'escultura ibera torne al Baix Vinalopó. La plataforma cívica recorda que es conserva a la capital d'Espanya fruit d'un acord entre el dictador Francisco Franco i el Mariscal Petain, col·laborador dels nazis.

En opinió del president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, "els diferents presidents de la Generalitat i les Corts no han fet res" per recuperar aquestes "senyes d'identitat" per "no molestar els seus caps a Madrid o ministres tan qüestionables com Iceta".

Chirivella també ha aprofitat l'efemèride del dia de la Comunitat Valenciana per a demanar que l'exhibició de la senyera que es fa cada vespra del Nou d'Octubre al Saló de Cristall de l'Ajuntament de València s'acompanye de l'exemplar dels Furs del segle XV, tresor del Museu Històric Municipal, "per a recordar l'origen foral de l'ensenya valenciana i la vinculació de l'autonomia amb els Furs".

Concentració per l'agenda valenciana en la investidura de Sánchez

L'associació (que lidera la reivindicació per a rehabilitar la competència de la Generalitat per a legislar en dret civil, anul·lada pel Tribunal Constitucional) es concentrarà a les portes Congrés en el primer dia de debat d'investidura del candidat Pedro Sánchez per a denunciar l'incompliment de l'agenda valenciana, que es concreta en l'infrafinançament, la no compensació del deute públic, el dèficit en infraestructures o la recuperació del dret civil valencià.

Juristes ha celebrat la menció expressa del president Carlos Mazón durant el discurs institucional del Nou d'Octubre a l'objectiu de reactivar aquest dret, que ha descrit com una "reivindicació justa en clau valenciana" que s'ha d'aconseguir.

També et pot interessar

stats