La Junta Electoral expedienta la candidata socialista a l'alcaldia de València, Sandra Gómez, a instàncies de PP i Vox

Considera "una infracció evident", susceptible de sanció, l'enviament de cartes amb informació sobre projectes municipals abans de la convocatòria d'eleccions, que han arribat a destí dins el termini

La vicealcaldessa de València i candidata del PSOE a l'ajuntament de València, Sandra Gómez, posa amb un dels últims projectes presentats per consistori
La vicealcaldessa de València i candidata del PSOE a l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, posa amb un dels últims projectes presentats per consistori / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 d'abril 2023 - 11:49 Actualitzat: 25 d'abril 2023 - 18:01

La Junta Electoral Provincial (JEP) ha obert un expedient sancionador contra la candidata a l'alcaldia de València pel PSPV-PSOE, Sandra Gómez, per l'enviament de cartes a la ciutadania amb projectes i obres duts a terme per l'ajuntament dies abans de la convocatòria de les eleccions. La JEP admet els recursos del PP i Vox contra la resolució de la Junta Electoral de Zona, que va entendre que cabia irregularitat perquè les cartes es van enviar abans de la convocatòria de les eleccions. L'òrgan provincial no comparteix aquest criteri, perquè entén que era "previsible" que les cartes arribaren al destí dins del període electoral, tal com ha passat. 

Considera que això suposa "una infracció evident" de l'article 50.2 de la llei orgànica de règim electoral general, que estableix que des de la convocatòria de les eleccions i, fins a la celebració, queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que continga al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts.

"No hi ha dubte que amb aquest comportament s'infringeix el principi del caràcter neutral amb el qual ha d'actuar l'administració durant el procediment electoral", assenyala la resolució, contra la qual no cap recurs administratiu.

Així, la Junta Electoral Provincial estableix que "ha de posar-se fi a la campanya institucional amb la retirada immediata de la possibilitat d'accés des del codi QR incorporat a les missives als projectes que figuren al web de l'Ajuntament de València".

A més, insta la Junta Electoral de Zona a "iniciar expedient sancionador davant la possibilitat de la comissió d'una infracció electoral sancionada en l'article 153 de la llei de Règim Electoral General", que estima multes de 300 a 3.000 euros per a autoritats o funcionaris.

El PP celebra l'expedient sancionador

En un comunicat, el portaveu de la campanya del PP, Juan Carlos Caballero, ha celebrat que la Junta Electoral haja donat la raó al seu partit i haja "confirmat que la candidata de Pedro Sánchez —a l'alcaldia de València— va cometre una il·legalitat". "Sandra Gómez es va gastar més de 20.000 euros de tots els valencians en l'enviament massiu de cartes electorals d'autobombo, saltant-se la llei i fent un ús il·legal més que evident dels fons públics amb finalitats partidistes i electoralistes", ha denunciat.

Cavaller ha considerat que Gómez "no sols ha de demanar perdó a tots els valencians, sinó que també ha de pagar de la seua butxaca la campanya il·legal", i ha demanat al PSPV que "abandone la campanya bruta i que assumisca d'una vegada i per sempre les regles de la democràcia".

Gómez remarca que l'actuació fa referència a l'Ajuntament i no a ella

El PSPV-PSOE ha eixit al pas de la informació. En un comunicat, els socialistes defenen que es tracta d'un "enviament ordinari" que informa sobre actuacions "en compliment del deure d'informació, transparència i bon govern, tal com va manifestar expressament la Junta Electoral de Zona, amb la qual compartim criteri". Enviament, agrega, que la Junta Electoral de Zona diu que s'ha fet "dins del termini i en la manera escaient" i sempre fora del període electoral. En tot cas, el comunicat remarca que és "fals" que l'actuació administrativa "s'adrece contra el Partit Socialista o la vicealcaldessa sinó que s'adreça contra el mateix Ajuntament".

En eixe sentit, el PSPV anuncia que recorrerà contra la resolució en la jurisdicció ordinària per entendre-la no ajustada a dret i en defensa de l'interés general i el compliment dels seus deures i obligacions.

També et pot interessar

stats