La Junta Electoral creu que Marlaska va vulnerar la Constitució en un tuit sobre Illa, però no el sanciona

El ministre va expressar el seu "reconeixement" al seu excompany de Sanitat "pel seu treball incansable" des del perfil de Twitter del ministeri.

El responsable d'Interior, en una compareixença, del passat mes de gener
El responsable d'Interior, en una compareixença, del passat mes de gener / Europa Press

La Junta Electoral Central creu que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va vulnerar el principi de neutralitat política, recollit en la Constitució, amb el tuit en el qual lloava l'exministre de Sanitat i candidat pel PSOE a les eleccions catalanes, Salvador Illa, però la Junta Electoral Central no sanciona el titular d’Interior perquè va rectificar.

En un acord adoptat aquest dijous, el màxim intèrpret de la normativa electoral atén així una denúncia de PP contra Marlaska, però n'arxiva dues per unes declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'Agència Espanyola del Medicament, i del mateix Illa en una entrevista concedida a TVE, perquè no aprecia "vulneració de la legislació electoral vigent" en cap d’aquests casos.

En el missatge del 26 de gener que ha motivat l'amonestació de la Junta Electoral Central, el titular d'Interior expressava el seu "reconeixement" i "agraïment" a Illa "pel seu coratge i treball incansable" durant de la pandèmia, al mateix temps que destacava el seu tarannà "dialogant i seré". "Són qualitats que el fan idoni per a liderar el canvi que necessita Catalunya", afegia Grande-Marlaska, en el compte oficial del Ministeri de l'Interior.

Aquestes paraules van ser suprimides quasi dues hores després. Aleshores les van substituir per un altre missatge, en el qual Interior demanava disculpes per un tuit "que no es degué haver publicat mai en un perfil oficial" i que va atribuir a un error material. El mateix ministre va reiterar les seues disculpes l'endemà i va admetre haver comés un error important.

Arran de la denúncia del PP, la Junta Electoral sosté que la mateixa autoritat denunciada va reconéixer que el missatge original "era contrari a l'ordenament electoral", i això perquè "conculcava el principi de neutralitat política dels poders públics durant els processos electorals".

L’adverteix que no repetisca la conducta

L'acord adoptat aquest dijous estableix que el missatge del ministre "va vulnerar el principi de neutralitat política", consagrat en la Constitució i en la llei orgànica del règim electoral general (Loreg), encara que la immediata rectificació fa que la Junta es limite a instar-lo perquè no reitere aquesta conducta.

El PP també va denunciar les declaracions que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer durant una visita a l'Agència Espanyola del Medicament, en què va agrair a Salvador Illa el seu treball en Sanitat. La Junta Electoral considera que les seues paraules van tindre una "finalitat predominant d'agraïment" cap a Illa, "sense que s'hi puga apreciar una connotació electoralista" i arxiva la denúncia.

De la mateixa manera, arxiva la queixa sobre l'entrevista que Illa va concedir a RTVE, perquè després d'analitzar el seu contingut conclou que "es va ajustar al que pretenia", és a dir, "recollir les impressions del ministre de Sanitat en l'últim dia en què exercia el seu càrrec", sense trobar-hi "connotacions electoralistes" que vulneren el pluralisme polític i la neutralitat informativa.

També et pot interessar

stats