La Junta Electoral Central avança dos dies la data dels sortejos per a triar les meses electorals

La decisió arriba arran les peticions d’alguns ajuntaments, que es justifica amb la constitució dels nous consistoris

Imatge d'arxiu de la votació en les passades eleccions generals
Imatge d'arxiu de la votació en les passades eleccions generals / À Punt NTC

Els sortejos que han de celebrar els ajuntaments per a triar les persones que formaran part de les meses electorals de les eleccions del 23 de juliol tindran lloc entre els dies 22 i 28 de juny, segons ha establit aquest divendres la Junta Electoral Central (JEC). Aquesta decisió suposa un avançament de dos dies respecte del termini inicial.

La llei estableix que aquests sortejos han de celebrar-se entre els dies vint-i-cinqué i vint-i-nové posteriors a la convocatòria dels comicis, que en aquest cas es correspon amb les jornades que van del 24 al 28 de juny. No obstant això, alguns ajuntaments s'han dirigit a la Junta Electoral Central per a sol·licitar la modificació de les dates previstes per als plens extraordinaris en els quals han de fer-se els sortejos, ja que els nous consistoris sorgits de les eleccions del 28 de maig es constituiran el 17 de juny. En atenció a aquesta petició, l'organisme arbitral ha autoritzat els ajuntaments a realitzar el sorteig dels vocals de les meses electorals entre els dies 22 i 28 de juny del 2023, "sempre que compten amb el cens electoral definitiu i donen publicitat a la data de realització del sorteig".

Segons la llei electoral, la designació com a president i vocal de les meses electorals ha de ser notificada als interessats en el termini de tres dies des de la realització d'aquests sortejos i disposaran d'un termini de set dies des de la recepció de la notificació per a al·legar davant la Junta Electoral de Zona que corresponga "causa justificada i documentada que els impedisca l'acceptació del càrrec".

Atés que en aquesta ocasió les eleccions tindran lloc en ple període estiuenc, la JEC ha obert la porta al fet que les persones que tingueren contractades les vacances abans del 30 de maig puguen deslliurar-se de formar part d'una mesa electoral si demostren que la cancel·lació els suposa un "perjudici econòmic o trastorn greu", i sempre que estiga garantida la composició de la taula.

També et pot interessar

stats