La Junta Electoral amplia un dia el termini per a votar per correu

El període per a lliurar les paperetes per via postal acaba el dijous 25 de maig

Oficina de Correus d'Alacant en una imatge d'arxiu
Oficina de Correus d'Alacant en una imatge d'arxiu / José Manuel de Lago Panadero (Correus)

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit allargar un dia el termini límit per a depositar el vot per correu de les eleccions municipals i autonòmiques del pròxim 28 de maig. Segons el nou calendari, la data acabarà dijous que ve, dia 25. En tot cas, el que s'amplia és l'entrega i no la sol·licitud del sufragi, ja que el període per a sol·licitar votar per correu va acabar aquest dijous.

La mesura aprovada per la JEC naix a proposta de Correus, que li va demanar que es poguera depositar el vot fins al 25 en els horaris d'obertura habituals de les oficines. "A aquest efecte, la Societat Estatal Correus i Telègrafs haurà d'extremar la diligència per a assegurar que els sobres amb el vot puguen lliurar-se la jornada de la votació en les respectives meses electorals, dins dels terminis legalment establits", ha indicat l'autoritat electoral en l'acord adoptat.

L'ampliació del termini arriba en plena polèmica pel suposat frau en el vot per correu detectat a Melilla. El jutjat d'instrucció de la ciutat autònoma investiga els fets per l'allau de sol·licituds rebudes per a dipositar el sufragi a través d'aquesta modalitat i sota la sospita de la policia que està tenint lloc una presumpta compra de vots.

Segons les dades oficials del Ministeri de l'Interior arreplegats per l'agència Efe, Melilla ha arribat ja les 11.002 peticions de vot per correu —10.062 demanades en l'oficina i 940 via web— i està prop de fregar el 20% del cens electoral. El percentatge és set vegades més que la mitjana nacional, que és del 2,84%, i també queda molt lluny de Ceuta, on és el 3,30% (i 1.991 sol·licituds).

Tenint en compte aquestes circumstàncies, la Junta Electoral de Zona (JEZ) ha acordat exigir a l'electorat que vote per via postal que s'identifiquen amb el DNI a l'hora d'enviar la papereta a la mesa electoral. Aquesta condició no era indispensable fins ara, ja que únicament es reclamava la identificació per a sol·licitar la documentació, però no a l'hora d'entregar-la.

La JEC, per la seua banda, ha decidit aquest dijous estendre aquesta mesura a tot l'electorat que vote a Melilla en qualsevol de les oficines de Correus del país. Abans l'exigència sols se cenyia a les persones residents a la ciutat autònoma. L'organisme motiva el canvi en la gravetat que suposa "la possibilitat d'un ús fraudulent del vot per correu" a la ciutat autònoma.

En la mateixa trobada, la JEC ha acordat igualment acceptar la sol·licitud del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 perquè els kits de vot accessible arriben als domicilis dels sol·licitants en les dotze comunitats en què les eleccions a parlaments autonòmics coincideixen amb les municipals. Ho aprova, això sí, "en la mesura en què les comunitats autònomes competents disposen del material adequat i que no hi haja cap obstacle material o normatiu per a la utilització". D'aquesta manera, ho traslladarà a les juntes electorals autonòmiques i provincials corresponents.

També et pot interessar

stats