Junqueras: "La voluntat de diàleg no s'ha trencat pel fet d'estar a la presó"

Els presos de l'1-O tornen al Parlament de Catalunya per a declarar en la comissió sobre l'aplicació del 155.

En portada, el president de la Generalitat Quim Torra abraça l'exvicepresident Oriol Junqueras al Parlament de Catalunya

L’exvicepresident del govern de Catalunya i líder d'ERC, Oriol Junqueras, assegura que no ha "renunciat mai a la voluntat de diàleg" i que aquesta "no s'ha trencat" malgrat que hi ha nou líders independentistes a la presó. Així ho ha manifestat aquest dimarts al Parlament de Catalunya, on ha comparegut en la comissió sobre l'aplicació de l'article 155.

"La presó és poc rellevant comparada amb els interessos i les necessitats del país i no condicionarem el diàleg pel fet que estiguem a la presó", ha arribat a dir Junqueras. L'exvicepresident català, sobre el qual pesa una condemna de 13 anys pel seu paper en el procés, s'ha mostrat disposat a establir "taules de negociació a tort i a dret, tantes com faça falta", fins i tot amb els que "han aplaudit de manera més entusiasta" les condemnes per als líders de l'1-O.

Junqueras "garanteix" una nova consulta independentista

L'exvicepresident de la Generalitat ha reiterat el compromís amb la independència i la república catalana, i ha garantit que Catalunya tornarà a convocar un referèndum d'autodeterminació, amb o sense consentiment de l'Estat espanyol. En aquest sentit ha recordat que de les 54 consultes que s'han fet arreu del món en les últimes tres dècades, 26 mancaven del suport de l'Estat.

"No tenim por, no n'hem tingut mai, i menys ara", ha recalcat Junqueras, per a qui "res" del que va fer el govern de l'1-O va ser "delicte": ni "celebrar un referèndum", ni "defendre la independència de Catalunya".

El grup parlamentari de Ciutadans ha retret Junqueras la posició de "màrtir" i ha lamentat que s'haja reafirmat "en tots els delictes" en lloc de demanar perdó. Després d'una intervenció molt crítica de la portaveu Lorena Roldán, que li ha preguntat com pot "mantindre la mirada" als catalans després de malbaratar els seus diners, el grup parlamentari ha abandonat la comissió.

En el seu torn de paraula l'exconseller de Presidència, Jordi Turull, ha fet una crida a refer la "unitat" i a perseverar en el projecte independentista "tot i que supose sacrificis per a alguns". Considera que "tots a una" poder tornar a "fer possible allò que molts consideraven impossible", com assegura ja han demostrat abans en referència a la consulta. 

Els líders independentistes presos tornen al parlament

Aquestes intervencions han motivat l'eixida excepcional de Junqueras i dels exconsellers presos per l'1-O dels respectius centres penitenciaris (Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn) que han sigut rebuts entre aplaudiments i crits de llibertat a la cambra. 

A l'entrada els esperava una comissió encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent els quals han intercanviat abraçades i afectes amb els condemnats. Seguidament, una ovació de treballadors de la cambra i diputats independentistes ha acompanyat el camí dels polítics presos des de l'entrada de l'edifici, a la planta baixa, fins al saló d'audiències, a la primera.

Els Mossos blinden els accessos al Parlament de Catalunya

Els Mossos custodien els presos durant la compareixença en la cambra i una vegada finalitzades les declaracions, els tornaran als respectius centres penitenciaris. 

Per a aquesta compareixença excepcional, que ha autoritzat el Departament de Justícia, els Mossos d'Esquadra han blindat els accessos a la cambra catalana. Desenes d'independentistes han tallat durant una mitja hora el passeig de Picasso a l'altura del parc de la Ciutadella en suport als polítics independentistes presos. El fort desplegament policial ha impedit als ciutadans convocats per Òmnium Cultural i l’ANC acostar-se més al Parlament. 

Junqueras i Forn no xafen el Parlament des d'octubre del 2017, quan es va aprovar la declaració unilateral d'independència, mentre que Romeva, Rull, Bassa i Turull van estar per última vegada al març del 2018, en la investidura fallida d'aquest últim.

Aquesta compareixença es produeix en un clima enrarit entre Junts per Catalunya i ERC, després que aquest dilluns Torrent retirara el vot en la cambra al president Quim Torra en aplicació de les resolucions de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem.

També et pot interessar

stats