Junqueras ix de la presó per a treballar en el campus Manresa de la Universitat de Vic

L'exvicepresident del govern català podrà abandonar Lledoners tres dies entre setmana, sis hores al dia, per a donar classe.

Junqueras, acompanyat per la vicerectora de la Universitat de Vic, aquest dimarts
Junqueras, acompanyat per la vicerectora de la Universitat de Vic, aquest dimarts / David Zorrakino (Europa Press)

L'exvicepresident del govern de Catalunya i líder d'Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, ha eixit aquest dimarts de la presó per a treballar en la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), després que el centre penitenciari li haja donat permís per a impartir docència en el campus Manresa de la institució acadèmica.

El president d'ERC ha abandonat la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, a les 11:08 hores, a peu i amb un llibre a la mà. Mostrava un somriure i ha saludat els periodistes que l'esperaven fora: "Bon dia a tots. Tot bé?". Tot seguit, ha eixit del centre en cotxe, acompanyat pel seu assessor Raúl Murcia, i ha arribat passades les 11:20 hores al campus, on vora una cinquantena d'estudiants l'ha rebut entre aplaudiments.

Junqueras podrà eixir de la presó tres dies entre setmana, sis hores al dia, en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que permet flexibilitzar el règim de presó malgrat estar classificat en segon grau.

La UVic-UCC va acceptar la proposta de Junqueras, llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic, per a desenvolupar un encàrrec acadèmic vinculat a la formació contínua de curta duració.

La Junta de Tractament del centre penitenciari de Lledoners va acordar dijous passat aplicar-li aquest precepte, juntament amb l'exconseller Raül Romeva. El qui va ser responsable d'Afers Estrangers en el govern de Quim Torra va iniciar el dilluns les eixides de la presó per a treballar en una associació que valora els avanços dels Acords de Pau de Dayton.

Junqueras i Romeva, condemnats pel Tribunal Suprem el 14 d'octubre de 2019 a tretze i dotze anys, respectivament, per un delicte de sedició, poden estar sis hores al dia, tres dies entre setmana, fora del centre penitenciari per a acudir a treballar.

També se'ls ha aplicat l'article 100.2 del reglament penitenciari a l'exconseller Quim Forn, amb eixides de cinc dies a la setmana dotze hores i mitja per a anar a treballar; a l'exconsellera Dolors Bassa, tres dies durant huit hores per a cuidar un familiar; i a l'expresident de l'ANC i exdiputat de JxCat, Jordi Sànchez, que pot eixir tres dies onze hores per a participar en un voluntariat.

Així mateix, les juntes de tractament han aplicat el 100.2 a l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, tres dies a la setmana nou hores per a cura d'un familiar i voluntariat; i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, nou hores i mitja cinc dies per treball i voluntariat. Per contra, no se'ls ha aplicat als exconsellers Josep Rull i Jordi Turull.

També et pot interessar

stats