Junqueras demana no trencar el diàleg amb el govern espanyol

Rodríguez Zapatero diu que els polítics presos “no són colpistes”.

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya
El president d'Esquerra Republicana de Catalunya / Europa Press

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha afirmat que el seu partit no trencarà els ponts de diàleg amb el govern espanyol, i ha criticat la contundència en les protestes dels Comitès de Defensa de la República. En aquest sentit, ha afirmat que “amb encaputxats” l'independentisme no ampliarà la seua base ni construirà la república catalana.

En una entrevista des de la presó de Lledoners que publica El Periódico, i preguntat per la via eslovena a què va fer menció el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha afirmat que Catalunya “ha de fer el seu propi camí i prioritzar l'acord, com va fer Escòcia”, a pesar que “Madrid no és com Londres”. 

La crida a l'entesa de Junqueras arriba sis dies abans del Consell de Ministres del 21 de desembre, que se celebrarà a Barcelona, i se suma a la petició del president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que, precisament aquest dissabte, va advertir que “cap problema es resol des de la crispació i el conflicte” i va instar al diàleg “moderat, assenyat i dotat de legalitat”. 

En l'entrevista, el president d'ERC ha apuntat que, després de donar suport a la moció de censura que va permetre a Sánchez arribar a La Moncloa, esperava algun gest del cap de l'executiu espanyol: “Si el nostre vot és bo per fer-lo president, també ha de ser-ho per afrontar un diàleg sincer i sense condicions”, ha afirmat. 

Zapatero: “No són colpistes”

En una altra entrevista concedida a El Mundo, l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que els dirigents catalans empresonats no són colpistes, però sí que “han sobrepassat els límits del que pot ser la política”. 

Així, Zapatero ha defensat que la resposta ha de ser política i no penal, i ha donat suport a l'estratègia de diàleg amb l'independentisme proposada per Pedro Sánchez. “La reacció intel·ligent és convéncer-los, reconéixer que hi ha un problema”, el qual no és “casual ni minoritari”, ha afegit.   

També et pot interessar

stats