Junqueras demana al Suprem l'alliberament "immediat" i la nul·litat de la sentència del ‘procés’

L'alt tribunal esperarà a l'informe de l'Advocacia de l'Estat abans de pronunciar-se sobre la qüestió, clau en les negociacions d'investidura.

Foto de portada: Imatge d'arxiu de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras

La defensa de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha sol·licitat formalment al Tribunal Suprem que declare la nul·litat de la sentència i n'ordene l'“alliberament immediat” perquè puga viatjar al Parlament Europeu a prendre possessió de l'acta de diputat. Trasllada aquestes peticions després que, dijous passat, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) reconeguera la immunitat de Junqueras des de la seua elecció com europarlamentari.

L'advocat Andreu Van den Eynde ha presentat les demandes a requeriment del tribunal mateix, després de la sentència del tribunal europeu. Una vegada reba totes les al·legacions –encara falta conéixer les de l'Advocacia de l'Estat–, la sala haurà d'adoptar una decisió respecte a la situació personal de Junqueras, que compleix condemna ferma de 13 anys de presó per un delicte de sedició.

Esquerra Republicana de Catalunya ha congelat les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez a l'espera del sentit del pronunciament de l'Advocacia de l'Estat.

En l'escrit, la defensa del líder d'ERC exigeix a la sala presidida per Manuel Marchena que garantisca el lliure desplaçament de Junqueras al Parlament Europeu sota la prerrogativa d'immunitat establerta en l'article 9.II del Protocol de Privilegis i Immunitats de la Unió Europea, "i done lloc al seu alliberament immediat".

També sol·licita que “es prenga en consideració l'exclusiva facultat del Parlament Europeu per a alçar la immunitat dels seus membres i autoritzar la tramitació de qualsevol procediment penal” i es declare en suspens la tramitació de la causa en el Tribunal Suprem des del passat 13 de juny –data en la qual es va proclamar oficialment Junqueras com a candidat electe a l'Eurocambra– i, en conseqüència, decrete la nul·litat de la sentència del procés.

També et pot interessar

stats