El juí per la contracta del fem a Oriola es posposa a dimecres

La renúncia de l’advocat del principal encausat de la trama Brugal, Ángel Fenoll, ha obligat a modificar-ne el calendari.

VÍDEO | El juí per la contracta del fem a Oriola es posposa a dimecres

El juí per la suposada trama de corrupció política i empresarial a l’entorn del contracte de recollida i tractament de fem a Oriola, l’origen del cas Brugal, començarà dimecres vinent a Elx, un dia després del que s’havia previst inicialment. La renúncia de l’advocat del principal encausat, Ángel Fenoll, ha obligat el tribunal a modificar-ne el calendari. A més de l’empresari, s’asseuran al banc dels acusats dos exalcaldes del PP, José Manuel Medina i Mónica Lorente, i set exregidors. El juí durarà 94 dies repartits en deu mesos de 2019.

Tot i que la vista oral es trasllada a dimecres, els 34 acusats estan citats dimarts per a saber les noves dates. Segons l’escrit del fiscal Anticorrupció, Ángel Fenoll va crear una trama de suborn a polítics i tècnics municipals per tal d’assegurar-se la milionària contracta de la recollida del fem d’Oriola el 2008.

La investigació va començar en 2006 pel possible tripijoc en el contracte local del fem durant l’etapa de l’alcalde José Manuel Medina (PP), encara que les investigacions posteriors van donar pas a una vintena de peces separades en diversos punts de la província d’Alacant sota la denominació genèrica d’operació Brugal.

Per a Medina, la fiscalia demana 12 anys de presó per prevaricació, frau i suborn; per a Lorente, 8 per frau, i per al principal implicat, l’empresari Ángel Fenoll, un total de 37 anys i 8 mesos per prevaricació, frau, suborn, tràfic d’influències, extorsió, coaccions, associació il·lícita, ús d’informació privilegiada i delicte electoral.

El fiscal sosté, que Fenoll i el seu entorn van conformar una presumpta trama mafiosa que va extorsionar càrrecs públics amb l’amenaça de revelar gravacions amb informació rellevant per a “doblegar-los a la seua voluntat”. A més, l’empresari oriolà hauria pagat, suposadament, suborns a altres polítics per a continuar monopolitzant la recollida de fem a la comarca.

En les principals peces separades del Brugal destaquen la investigació del pla zonal de residus del Baix Segura, per la qual haurà de ser jutjat, entre altres, l’expresident de la Diputació i del PP d’Alacant José Joaquín Ripoll, i la que investiga una presumpta trama de corrupció al voltant de l’urbanisme de la ciutat. En aquesta última figuren, com a investigats, l’empresari Enrique Ortiz i els exalcaldes populars d’Alacant, Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, entre d’altres.

També et pot interessar

stats