Jubilats europeus, urbanitzacions i segregacionisme: les candidatures locals més enllà de les sigles més conegudes

Les agrupacions d’electors i electores són una altra fórmula que es repeteix de nord a sud del país 

Aquests són els partits amb més llistes electorals
Aquests són els partits amb més llistes electorals / À Punt NTC

La diversitat del País Valencià es fa palesa en les candidatures locals d’aquests comicis. Hi ha tota mena de llistes que apel·len a sectors molt específics de la població i, fins i tot, que busquen la segregació del municipi on es presenten.

Així, a Alcoi podem trobar Tercera Edat en Acció; a Rojals, el Partit Independent per les Nacionalitats i a Callosa de Segura, el Partit Demòcrata Social Jubilats Europeus. Les persones que viuen en urbanitzacions s’han tornat a organitzar a diversos punts del país. A Tibi, Montserrat, Godelleta, Xiva, la Pobla de Vallbona o Puçol busquen ser determinants en les polítiques municipals i defendre els seus interessos. 

En aquesta línia, per diversos motius, hi ha part de la població d’alguns municipis que considera que la segregació és la millor opció per a assolir el seu programa. Aquesta és la narrativa del Partit per a la Independència d’Oriola Costa, Iniciativa Portenya a Sagunt, i l’Altet Decideix a aquesta pedania d’Elx. 

Quant a les agrupacions d’electors i electores, una eina democràtica amb què el veïnat pot entrar al consistori sense registrar cap partit polític, seran una opció a Sella, Herbers, Cinctorres, Planes (Millorem Planes) o Benissa (Reiniciem Benissa). 

Pel que fa a la nomenclatura, una amalgama de jocs de paraules inunden les llistes. A Saix, el Grup Electoral 03630 ha fet servir el codi postal, però també hi ha qui Somia Torrevella o Desperta Calp. 

En aquesta doble cita electoral dels comicis autonòmics i locals, tota la població tindrà l’oportunitat de votar el Partit Popular en les dues urnes. És l’única formació que ha presentat llistes als 542 municipis. 

El PSOE, amb 527 candidatures locals, se'n queda a quinze de fer el ple. Per darrere se situa la coalició Compromís, amb 290 llistes; Vox, amb 191; Unides Podem-Esquerra Unida, amb 112 i Ciutadans, amb 80. Aquest últim partit ha reduït a la meitat el nombre de candidatures respecte de la darrera convocatòria. 

També et pot interessar

stats