Juanma Moreno defén la legitimitat de Vox, que no renunciarà a derogar les “lleis de gènere”

El candidat popular a la Junta assegura que “ningú demana a Vox” que renuncie a res, en la segona sessió del debat d’investidura.

El candidat popular a governar la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno
El candidat popular a governar la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno / Julio Muñoz (Efe)

El candidat del PP a presidir la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha defensat la legitimitat de Vox i el valor del pacte de govern que han signat amb la formació d’ultradreta, en la segona sessió del debat d’investidura que amb tota probabilitat li atorgarà la presidència. 

Moreno ha demanat Vox que “encapsule” les diferències per a centrar-se en els punts de trobada i donar “estabilitat” al canvi i al Parlament andalús. 

Entre aquestes coincidències ha defés la creació d’ocupació de qualitat, l’estabilitat econòmica, la lluita contra la corrupció, que considera comuns a qualsevol força democràtica. 

Vox no renuncia a derogar “les lleis de gènere”

Moreno ha tornat a insistir que no derogaran les lleis d’igualtat ni de violència de gènere, un missatge que contrasta amb la l’advertència que poc després ha fet el portaveu de Vox en el Parlament andalús, Francisco Serrano, quan ha advertit que la formació no renunciarà a cap dels seus plantejaments, inclosos la derogació de les “lleis de gènere”.

En la seua primera intervenció al Parlament andalús, Serrano ha defés amb orgull l’ideari de Vox i ha alertat que “no han donat un xec en blanc” a Juanma Moreno.

“Ningú demana a Vox ni a ningú que renuncie a res, aquesta és la grandesa de la democràcia”, ha destacat el candidat del PP. El futur president d’Andalusia ha tingut algunes complicitats més amb la formació d’ultradreta, quan ha qüestionat que defendre els costums siga “ranci”, reivindicar la família “antiquat” o que es qualifique de “reaccionari” protegir la llibertat en educació “per a evitar imposicions dels buròcrates als pares”. També ha criticat els atacs a qualsevol força democràtica, en una al·lusió directa a la petició d’empara de Serrano, que s’ha queixat de les pressions que rep la formació. 

Ciutadans marca distàncies amb la formació d’extrema dreta

El portaveu de Ciutadans, Juan Marín, ha saludat l’intent de Moreno d’arribar a acords amb altres formacions polítiques “siguen les que siguen”, però ha volgut marcar distàncies amb Vox. El futur vicepresident de la Junta s’ha desvinculat de tota responsabilitat fora dels noranta punts que ha signat en el seu pacte de govern, en al·lusió als acords entre el PP i la formació d’extrema dreta. 

Amb tot, ha justificat el canvi polític en la necessitat de passar pàgina dels casos de corrupció política i malbaratament d’Andalusia. 

Avant Andalusia acusa Moreno d’entregar Andalusia a Madrid

En el seu torn de paraula la líder d’Avant Andalusia, Teresa Rodríguez, ha acusat Moreno, de devaluar l’autonomia andalusa entregant-se a l’extrem dreta des d’un govern “tripartit i franquícia” dissenyat a Madrid i tutelat per Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal. 

Rodríguez també ha acusat el candidat del PP de governar per als rics, pel seu anunci d’eliminar els impostos de successions i patrimoni, que la formació calcula en una minva d’ingressos de 200 milions.

En el torn de rèplica el candidat a la presidència de la Junta ha acusat la líder d’Avant Andalusia de “fer por” a la població i ha negat que hi haja “lletra menuda” en el pacte amb Vox.

La investidura continuarà amb la intervenció de la presidenta en funcions de la Junta d’Andalusia, la socialista Susana Díaz.

Està previst que Juanma Moreno prenga possessió com a president de la Junta d’Andalusia divendres que ve

També et pot interessar