Juan Marín demana la ruptura entre Ciutadans i el PSOE de Susana Díaz al parlament andalús

El president de Ciutadans a Andalusia proposarà al Comité Executiu Nacional de la formació taronja trencar el pacte d'investidura que manté amb el PSOE-A.

Juan Marín, president i portaveu de Ciutadans al parlament andalús
Juan Marín, president i portaveu de Ciutadans al parlament andalús / Raúl Caro (Efe)

Juan Marín, president i portaveu de Ciutadans al parlament andalús, proposarà formalment aquesta vesprada de divendres, 7 de setembre, al Comité Executiu Nacional de la formació taronja trencar el pacte d'investidura que van subscriure a Andalusia amb el PSOE-A. Gràcies a l'esmentat pacte amb Ciutadans, Susana Díaz va ser investida com a presidenta de la Junta després de les eleccions de març de 2015. Marín aprofitarà la reunió del Comité Executiu Nacional de Ciutadans, que té lloc aquesta vesprada a Màlaga a partir de les 16:00 h, per a plantejar aquest trencament. 

Dimarts, Marín anuncià l'enviament d'un informe a la executiva nacional del seu partit, per a denunciar els incompliments dels socialistes de Susana Díaz en relació amb l'execució del pacte d'investidura que mantenen les dues formacions. En concret, el president de Ciutadans a Andalusia, assenyala que el PSOE-A no només no ha dut a terme determinades mesures de regeneració democràtica que tenia compromeses, com ara la supressió dels aforaments, la reforma de la llei electoral andalusa, la limitació de càrrecs de lliure designació i de les anomenades portes giratòries, sinó que, a més, ha manifestat la seua voluntat de no abordar-les durant el temps que resta de legislatura. De fet, la qüestió de l'eliminació dels aforaments a la comunitat andalusa era un dels requisits exigits per la formació taronja per donar suport al pressupost andalús per al 2019.

Marín ha inclòs en l'informe enviat a la directiva de Ciutadans els compliments assolits durant aquests anys de vigència de l'acord, entre els quals compta la rebaixa d'impostos o la major dotació en sanitat i educació. No obstant això, considera que els incompliments del PSOE-A els alliberen de les obligacions que havien assumit amb el pacte d'investidura. 

Dimecres, Albert Rivera va expressar l'esperança que el govern de Susana Díaz rectificara i manifestara la voluntat política de complir els compromisos adoptats, de manera que es poguera evitar el trencament d'aquest pacte. Marín està segur que, com que aquesta situació no s'ha donat, la direcció nacional del partit acceptarà la seua proposta i permetrà trencar l'acord que mantenen la seua formació i el PSOE-A. Aquest trencament podria suposar l'avançament de les eleccions andaluses que s'haurien de celebrar al març de 2019. Per la seua banda, Mario Jiménez, portaveu del PSOE-A al parlament andalús considera que Ciutadans ha decidit convertir-se en un factor d'inestabilitat per tal d'abocar Andalusia a unes eleccions anticipades. 

Està previst que cap a les 18:00 h d'aquesta vesprada el mateix Juan Marín i José Manuel Villegas, com a secretari general de Ciutadans, compareguen en roda de premsa per a informar sobre l'acord adoptat en relació amb aquesta qüestió.

També et pot interessar

stats