Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna: “No hem enganyat ningú”

El Partit Socialista continuà governant en solitari, després que Compromís haja abandonat el govern pel desacord sobre el projecte Intu Mediterrani.

Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna: “No hem enganyat ningú”
Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna: “No hem enganyat ningú”

Compromís trenca el pacte de govern amb el Partit Socialista a Paterna. Aquest matí, el primer tinent d'alcalde, Juanma Ramon, feia pública la renúncia que deixa el PSPV en minoria. Segons la coalició valencianista, l'alcalde no els va informar del vistiplau de l'ajuntament al projecte anomenat Puerto Mediterráneo, que preveu construir un centre comercial i d'oci en milió i mig de metres quadrats al terme municipal. L'alcalde, Juan Antonio Sagredo, ha dit que continuaran governant en solitari fins a les eleccions municipals, igual que feren el primer any i mig de legislatura i insisteix que “no han enganyat ningú”. A més, ha destacat que des del principi els socialistes han donat suport a un projecte que Compromís ha rebutjat també des del primer moment.

Segons explicava Ramon, la ruptura s'ha originat a causa de les desavinences existents entre les dues formacions pel projecte Puerto Mediterráneo, ara rebatejat com Intu Mediterrani, que s'han arrossegat tota la legislatura. Compromís denuncia que s'ha produït una pèrdua de confiança en el seu soci. Asseguren que els socialistes han donat llum verda al projecte "usurpant" temporalment les competències d'urbanisme, fet que interpreten "com una porta oberta a eixir del govern municipal".

Una crisi que ve de lluny

Han sigut dos anys d'una relació complicada entre socialistes i Compromís a Paterna i marcada pel projecte de centre comercial, que ha tingut altres derivades que han complicat l'estabilitat.

Puerto Mediterráneo va dificultar l'acord del Batà, a Paterna, i ara Intu Mediterrani, el projecte que el substitueix, l'ha acabat de trencar. El setembre del 2016, després d'un any de govern socialista en minoria, PSPV i Compromís rubricaven un pacte de govern que deixava a un costat les discrepàncies sobre aquest projecte d'oci i comerç. Però les diferències han planat al llarg dels quasi dos anys d'acord i han dificultat la governabilitat d'aquesta ciutat, amb quasi 70.000 habitants. Han condicionant l'aprovació de pressupostos i projectes com el centre de menors han fet saltar el debat a l'àmbit autonòmic.

El nou projecte, Intu Mediterrani, es va presentar aquest mes de juliol després que Puerto Mediterráneo no aconseguira el vistiplau ambiental de la conselleria. Redueix un 25% l’edificabilitat i té el suport del socialistes, que destaquen la creació de llocs de treball i l'impuls econòmic que generarà en la zona.

Compromís ha mostrat des de l'inici que s'hi oposava. Denuncien l'impacte mediambiental negatiu i el perjudici que suposaria sobre el comerç local. La tramitació de la proposta per part del PSPV i l'inici del procediment d'avaluació ambiental, ha sigut el detonant del trencament de l'acord de govern. El projecte es troba ara en mans de la Conselleria de Medi Ambient i de la d'Habitatge i Obres Públiques, que hauran d'avaluar-lo.

També et pot interessar

stats