José Muñoz (PSPV): "No hi ha desmantellament del PSPV, sinó un reforçament del pes del partit i de Ximo Puig en el govern d'Espanya"

L'executiva socialista decidirà la pròxima setmana qui substitueix els síndics Rebeca Torró i Arcadi España, després dels nomenaments com a secretaris d'Estat

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, acompanyat amb els nous secretaris d'Estat Rebeca Torró i Arcadi España
El secretari general del PSPV, Ximo Puig, acompanyat amb els nous secretaris d'Estat, Rebeca Torró i Arcadi España / Rober Solsona (Europa Press)

El nomenament dels socialistes valencians Rebeca Torró i Arcadi España com a secretaris d'Estat, d'Indústria i Política Territorial respectivament, torna a situar en el centre del debat polític el futur del PSPV. El grup socialista ha de resoldre ara les dues vacants, que han deixat descoberta momentàniament la figura de portaveu a les Corts, i en el ball de noms algunes veus especulen amb una remodelació del partit. Torró i España han tornat aquest dimarts l'acta de diputat i han renunciat a l'escó. L'executiva socialista decidirà la pròxima setmana qui ocupa el seu lloc.

El secretari d'organització, José Muñoz, ha desmentit que els moviments impliquen el "desmantellament" del Grup Parlamentari Socialista, i ha interpretat el bot a Madrid com un "reforçament" del pes dels socialistes valencians i de Ximo Puig en el govern d'Espanya. "No m'agraden els jocs d'atzar i les apostes, quan arribe el moment es decidirà", ha apuntat Muñoz, que sona en totes les quinieles com a nou síndic del Grup Socialista i que, de moment ocuparà l'escó de síndic al costat del president del grup, Ximo Puig. Tot apunta que la nova portaveu adjunta serà Rosa Peris.

El PP reclama al PSPV una interlocució "estable i fiable"

El secretari d'organització del PSPV ha destacat que els nous secretaris generals ocuparan àrees estratègiques (Indústria i Política Territorial) en l'agenda valenciana. La portaveu de Consell, Ruth Merino, els ha desitjat "molta sort", perquè considera que si la tenen serà també "per als valencians", segons ha explicat en la roda de premsa posterior al ple del Consell, on assegura que no s'ha tractat el tema. Merino, que ha destacat el coneixement directe de les problemàtiques valencianes de Torró i España, els ha instat a fer "notar" la seua presència en el govern espanyol en qüestions que estan damunt de la taula del Consell de Ministres "i no avancen".

També "sort" ha reclamat el síndic José Luis Barrachina (PP) al PSPV per a "resoldre com més prompte millor" el forat que deixen els nous secretaris d'Estat i per a establir "una interlocució estable, fiable i fluida" amb el president de la Generalitat. Paraules que arriben després de la negativa de Torró i España, en nom del PSPV, a tancar pactes sobre l'agenda valenciana mentre Mazón no reconduïsca els atacs de Vox.

José Maria Llanos (Vox): "No els trobarem a faltar"

La formació d'extrema dreta interpreta que Pedro Sánchez ha repartit al PSPV "les sobres del seu govern". Ja havia comptat amb l'agrupació socialista per al govern de l'Estat en el Ministeri de Ciència i Innovació que lidera Diana Morant. "Els desitge el millor, però des de Vox no els trobarem a faltar", ha dit José María Llanos.

Baldoví (Compromís) demana a Torró i España que exercisquen "com a valencians"

Joan Baldoví (Compromís), ha celebrat la presència de valencians en el segon esglaó del govern espanyol, si bé els ha instat a "exercir com a valencians" a Madrid. En aquest sentit, ha afegit que la importància real dels nomenaments s'ha de ponderar segons la capacitat de Torró i España per a fer la "màxima pressió possible" en temes claus com el deute, el finançament, les infraestructures o la recuperació del dret civil valencià, així com en l'objectiu d'executar el màxim de les inversions consignades. En tot cas, ha desitjat sort i encerts als nous secretaris d'Estat.

També et pot interessar

stats