José Guirao pren possessió com a nou ministre de Cultura i Esport

El nou ministre ha agraït a Màxim Huerta la seua generositat tant a l'hora d'acceptar el càrrec com de renunciar-hi.

Guirao ha rebut la cartera de ministre de Cultura de mans de Màxim Huerta
Guirao ha rebut la cartera de ministre de Cultura de mans de Màxim Huerta / Rodrigo Jimenez (Efe)

José Guirao, exdirector del Museu Reina Sofia, ha pres possessió aquest matí com a nou ministre de Cultura i Esport en un acte breu sense cap símbol religiós al palau de la Zarzuela. Després ha rebut la cartera de Cultura i Esport de mans de Màxim Huerta, que va anunciar ahir la seua dimissió per haver defraudat a Hisenda 218.332 euros. Guirao ha agraït a Huerta la seua generositat tant a l’hora d’acceptar el càrrec com de renunciar-hi.

El nou ministre ha utilitzat la fórmula Consell de Ministres en la presa de possessió, i ha evitat utilitzar la denominació inclusiva "Consejo de Ministras y Ministros" que altres membres de l'executiu de Pedro Sánchez van fer servir la setmana passada. 

En l'intercanvi de carteres, Guirao ha estat acompanyat per nombrosos representants del món de l'art i també pels exministres de Cultura de governs socialistes, Carmen Alborch i César Antonio Molina. Guirao ha reconegut la seua falta d'experiència en el món dels esports i per això ha fet èmfasi en la intenció d'ocupar-se tant de l'alta competició com de l'esport que es fa per salut i aquell que practiquen "amb un doble esforç" les persones amb diversitat funcional.

L'agenda del ministre comença aquest dijous amb un viatge oficial als Estats Units amb la reina Letizia i el ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell. Representants del món de la cultura, com ara el director del Museu Nacional del Prado, Miguel Falomir; el director de la fira Arco, Carlos Urroz; i el president de l'Acadèmia d'Arts Escèniques, Jesús Cimarro, han aplaudit el nomenament de Guirao i han destacat la seua sòlida experiència en la gestió cultural.

En declaracions a la Cadena Ser després de conéixer el seu nomenament com a ministre de Cultura, Guirao ha destacat que entre les seues prioritats hi ha la llei de mecenatge, la fiscalitat del sector cultural i la reivindicació de les humanitats en l'educació. El ministre va rebutjar fer declaracions sobre la dimissió de Màxim Huerta per defraudar a Hisenda 218.332 euros. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, van celebrar la decisió de Huerta mentre que el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, va criticar el criteri de Sánchez per a triar ministres.

Guirao és un expert en gestió cultural i ha sigut director del Museu Nacional Reina Sofia, director de la Casa Encendida de Madrid, director de Belles Arts i Arxius del Ministeri de Cultura i director general de Béns Culturals en la Junta d'Andalusia. Actualment exercia el càrrec de director general de la Fundació Montemadrid, l’objectiu de la qual és la millora de la qualitat de vida i la inclusió de persones en dificultat social. 

També et pot interessar

stats