Jornada de negociacions intenses per a tancar pactes als ajuntaments valencians

En cas que no hi haja acord, la llei preveu que governe la llista més votada.

Imatge del pacte a què han arribat el PSPV i Compromís a Elx que farà que el socialista Carlos Hernández revalide l'alcaldia.

Aquest divendres és una jornada de negociacions intenses per a tancar els pactes municipals un dia abans de la constitució dels ajuntaments. En molts dels 154 municipis amb majories relatives, el pacte s’ha tancat o està molt avançat a excepció de sorpreses, però, en altres, les negociacions encara estan en marxa.

Pel que fa a les principals ciutats del territori, a València, Compromís i el PSPV negocien perquè Joan Ribó revalide l’alcaldia. A Alacant, el popular Luis Barcala sembla que manté avançades les negociacions amb Ciutadans per a repetir al capdavant del consistori. La incògnita ací està en saber si obtindrà també el suport de Vox. 

Elx definit, Castelló mira de tancar-ho

A Elx, el PSPV i Compromís han arribat a un acord que farà que Carlos González siga de nou alcalde, mentre que a Castelló encara hi ha dubtes. El PSPV negocia amb Compromís i Podem-CSeM-EU el repartiment de les àrees. Ciutadans s’ofereix a pactar amb els socialistes. 

Sueca com a cas paradigmàtic

El PSPV no està disposat que el seu candidat a l'alcaldia de Sueca, Dimas Vázquez, governe sota les segles del partit la capital de la Ribera Baixa amb el suport de Populars i Ciutadans. Si finalment, demà dissabte, és així, el PSPV iniciarà els tràmits per a expulsar-lo del partit.

L'acord al qual hauria arribat l'agrupació local de Sueca per a convertir Dimas Vázquez en alcalde tanca el pas a la candidata més votada, i actual alcaldessa en funcions, Raquel Tamarit, de Compromís, que assegura que darrere de tot hi ha una venjança perquè en l'anterior legislatura va governar en solitari.

El PSPV i Compromís han acordat que, en cas que la candidatura d'algun dels dos partits reba el suport de la dreta “per acció o per omissió” per a l'alcaldia, iniciaran expedients sancionadors d'expulsió als regidors que hagen participat en aquesta acció.

Sagunt, Llíria, Paiporta, Quatretonda i Xirivella 

El cas de Sueca no és l'únic. Sagunt, Llíria, Paiporta i Quatretonda són alguns dels municipis on hi ha problemes per a arribar a un pacte. 

A Xirivella, a l'Horta Sud, no es repetirà el pacte entre el PSPV, Compromís i Podem i el socialista Michel Montaner governarà en minoria.

Benicàssim, Orpesa i Nules

Ciutadans té la clau de la governabilitat a Orpesa, on PSPV i PP van empatar a cinc regidors i el partit taronja en va obtindredos. A Benicàssim cap partit va aconseguir una majoria suficient per a poder formar govern en solitari. Els últims dotze anys ha governat la popular Susana Marqués amb els suports d'altres partits. I ara és Ciutadans el partit que té la clau a Benicàssim perquè, o bé els tres regidors que va obtindre se sumen als sis del PP per a tindre la majoria suficient, o bé s'alien amb els socialistes, Compromís i Podem per a formar un govern a quatre bandes.  

A Nules governa un partit independent que ha augmentat la seua majoria a sis regidors i ha de negociar amb el PP i el PSPV, que en tenen cinc cadascun. 

També et pot interessar

stats