Joaquín Melgarejo, director de l’Institut de l’Aigua de la UA: “L’aigua no és de cap comunitat autònoma, la gestiona l’Estat”

Assegura que la sentència del Suprem no fa perillar el transvasament, i que el seu futur dependrà del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Joaquín Melgarejo en 'À Punt Notícies matí'
Joaquín Melgarejo en 'À Punt Notícies matí'

La sentència del Tribunal Suprem, que anul·la alguns articles del pla hidrològic de la conca del Tajo, no ha de suposar la fi del transvasament del Tajo-Segura. Així ho ha assenyalat en À Punt Notícies matí el director de l’Institut de l’Aigua i de les Ciències Ambientals de la Universitat d’Alacant, Joaquín Melgarejo. Això sí, pensa que la decisió està en mans del Ministeri per a la Transició Ecològica.

“L’aigua no és de cap comunitat autònoma, la gestiona l’Estat”, ha assegurat. En aquest sentit, Melgarejo ha demanat al govern central que establisca uns “criteris clars” del que consideren cabals ecològics i que es faça “amb equitat”, de manera que les condicions que s’establisquen servisquen per a totes les conques. Així mateix, el director de l’Institut de l’Aigua de la UA ha subratllat que l’aigua del transvasament és “fonamental” per a Alacant.

Els “quatre xavos” de García-Page

El director de l’Institut de l’Aigua de la UA ha contestat a les declaracions del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, sobre la possibilitat de tornar les taxes que han pagat els regants pel transvasament, uns diners que va qualificar de “quatre xavos”. Joaquín Melgarejo ha assenyalat que “500 milions d’euros no són poca cosa”, i ha insistit a defendre el “fort treball” que s’està fent a les comarques alacantines per a aprofitar l’aigua.

“A Espanya tenim més de trenta transvasaments i ningú els discuteix. L'únic que provoca queixes és el del Tajo-Segura”, afirma, afegint que respon més a motius ideològics que científics. “La conca del Segura està fent els deures. Junt amb Múrcia, som els que més cabals depurats estem utilitzant”, ha assegurat. En aquest sentit, ha demanat més esforç per a depurar l'aigua del riu, perquè les seues condicions ambientals siguen òptimes.

També et pot interessar

stats