Joan Romero, UV: “La UE passa pel moment més difícil des de 1945”

El catedràtic de Geografia Humana creu que cal que el projecte europeu es “relegitime” i que ho faça sustentant-se en el pilar social.

Joan Romero en 'À Punt Notícies matí'
Joan Romero en 'À Punt Notícies matí'

Europa es troba en un punt clau de la seua història. Per al catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València, Joan Romero, “el moment més difícil des de 1945”. Per això, creu que cal reaccionar, “relegitimar-se”, apostant pel seu tret més diferenciador, el pilar social. “Som el 7% de la població mundial, però el 50% de la inversió social es fa a Europa”, ha assegurat en declaracions a À Punt Notícies matí

Joan Romero creu fidelment en Europa, però reconeix que hi ha hagut errors. “És un projecte fonamental, perquè sense la UE cada estat seria més feble”. El catedràtic pensa que el projecte europeu s’ha separat de les inquietuds de la ciutadania, en un moment crític de canvi del sistema polític. “La gent està atemorida, es troba en la intempèrie”. En aquest context és on situa l’auge del que anomena “neopopulismes”.

El catedràtic creu que les forces d’ultradreta ampliaran la seua presència en les pròximes eleccions europees i que la seua por és què hi pot haver després del triomf del populisme. També ha fet referència als nous imperis del segle XXI, que per a ell són corporacions com ara Google o Amazon i ha apostat per una política d’immigració que permeta sostindre el sistema. “Necessitem almenys 40 milions d’immigrants en els pròxims 20 anys si volem mantindre els pilars socials”, ha assegurat.

El Regne Unit eixirà de la Unió Europea

Sobre el Brexit: “Estic quasi segur que el Regne Unit eixirà d’Europa”, ha assegurat, afegint que “fins ara hi havia cua per a entrar i és la primera vegada que un país decideix abandonar aquest projecte”. Creu que l’eixida del país de la UE farà mal a la resta de països i que l’Europa post-Brexit serà “pitjor que abans”. Les fórmules per a tindre més Europa pensa que passen per la unió fiscal i una nova distribució del poder institucional.

També et pot interessar

stats