La JEC desestima la petició del PSOE de revisar tots els vots nuls de Madrid

Els socialistes argumentaven que amb el recompte podrien recuperar l'escó que va guanyar el PP després d’obrir el vot exterior, però la junta creu que no va haver-hi irregularitats

Cristina Narbona, Pedro Sánchez i María Jesús Montero, en una imatge recent
Cristina Narbona, Pedro Sánchez i María Jesús Montero, en una imatge recent / Europa Press

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat aquest dilluns de vesprada el recurs del PSOE que demanava revocar l'escrutini dels vots emesos a Madrid en les eleccions generals del 23 de juliol i, més enllà de corregir tres paperetes, ha confirmat el repartiment d'escons que va donar per bo la Junta provincial.

El PSOE va demanar revisar tots els vots nuls del 23J a Madrid, perquè segons els seus càlculs, si es validara el 4,43% de les 30.200 paperetes que van ser qualificades de nul·les, els socialistes podrien recuperar l'escó que el PP va guanyar després del recompte del vot exterior.

Però la JEC ha rebutjat la pretensió del PSOE subratllant que "no s'addueix cap motiu o indici d'irregularitat" en el tractament dels vots nuls, ni tan sols es qüestiona el procediment seguit. 

La Junta Provincial ja va rebutjar la reclamació al·legant que donaria lloc a una "dilació injustificable" que afectaria de "manera desmesurada" la realització de l'escrutini general sense que es percebera que una revisió dels vots nuls poguera alterar "les diferències que donen lloc al resultat final". La seua conclusió és que la petició només es basa en una "especulació infundada, en funció de valoracions estadístiques".

Els socialistes no van acceptar la resolució i va ser llavors quan van recórrer a la Junta Electoral Central que, en una reunió celebrada aquest dilluns, ha tornat a negar la seua pretensió de revisar el recompte dels vots nuls.

Segons la resolució de la JEC, per a adoptar "una decisió tan greu" com revisar l'escrutini general fet per la Junta Electoral Provincial de Madrid "cal invocar arguments de pes", i en canvi subratlla que des del PSOE "no s'addueix cap motiu" en el tractament dels vots nuls, i ni tan sols es qüestiona el procediment seguit. Ara bé, la junta electoral madrilenya es va oferir a estudiar casos concrets i el PSOE va presentar un altre recurs demanant revisar determinats vots que van ser considerats nuls.

El PP anima el PSOE a "assumir" la seua derrota 

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha instat el PSOE a "reconéixer" i "assumir" que Alberto Núñez Feijóo va guanyar les eleccions. En un missatge en Twitter, la dirigent ha assegurat: “va sent hora que reconeguen que el PP ha guanyat i ho ha fet amb 16 escons d'avantatge respecte al PSOE".

A més, ha aprofitat per a demanar afrontar "el futur d'Espanya amb un govern en solitari del PP", després que Vox anunciara diumenge que estava disposat a donar suport a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo sense entrar dins d'un executiu de coalició.

També et pot interessar

stats