Directes
Ara en la televisió
NYAS, COCA!

Irene Montero: "El PSOE m'ha transmés que no vol l'acord en la llei trans"

El grup socialista manté les esmenes a la norma per a condicionar el canvi de nom i sexe en el Registre Civil entre els 12 i els 16 anys a l'aval judicial

La ministra d'Igualtat Irene Montero en una sessió recent al Congrés / Kiko Huesca (Efe)

La llei trans arribarà a la votació del Congrés sense acord entre els socis del govern espanyol, si un pacte d'última hora no ho evita. "El PSOE m'ha transmés que no vol l'acord" ha anunciat la ministra d'Igualtat i membre de Podem, Irene Montero, en una entrevista a TVE, on ha lamentat que el grup socialista tire avant les esmenes que va registrar el 31 d'octubre. PSOE i Podem discrepen principalment sobre l'autodeterminació de gènere en les persones menors d'edat. Els socialistes reclamen que entre els 12 i 16 anys calga un aval judicial per a poder canviar el nom i el sexe en el Registre Civil, una exigència que la redacció actual de la norma contempla només en la franja de 12 a 14 anys.

Montero ha manifestat que continuarà treballant per a "reconduir" la situació i aconseguir un "acord amb el PSOE i els grups de la majoria feminista". Però també s'ha mostrat preocupada perquè "els vots del PP i els PSOE poden sumar per a retallar drets de les infàncies trans". 

"Hem de respectar l'acord de govern perquè va costar molt aconseguir-lo i no podem defraudar els trans", ha demanat Montero al PSOE. Per als morats, la doctrina que el Tribunal Constitucional ha marcat en una sentència és clara i ja ha permés que menors canvien el gènere en el DNI. 

No és aquest l'únic punt de fricció. Una altra esmena del PSOE estableix l'obligació d'una aprovació judicial, a través d'un expedient de jurisdicció voluntària, en cas que es vulga revertir el canvi de sexe en el registre. Tanmateix, el projecte de llei d'igualtat contempla que la reversibilitat es puga sol·licitar passats sis mesos a través del procediment regulat per al canvi registral, que no requereix autorització judicial en majors de 14 anys.