Investiguen si PSPV i Bloc van finançar irregularment la campanya del 2007

S'ha obert instrucció per falsedat, prevaricació, malversació i delicte electoral.

Edifici a l'avinguda d'Alacant de Gandia on s'ubicava l'agència de publicitat de Crespo Gomar
Edifici a l'avinguda d'Alacant de Gandia on s'ubicava l'agència de publicitat de Crespo Gomar / Google

Quatre jutjats a Gandia, Benidorm i Madrid investiguen el possible finançament irregular del PSPV-PSOE i del Bloc, el partit majoritari de Compromís, durant la campanya electoral del 2007. Les diligències estan obertes per presumptes delictes electorals, prevaricació, falsedat documental continuada i malversació de diners públics, que s'haurien comés entre 2007 i 2011. La instrucció judicial es va obrir arran d'un informe de la Policia Nacional enviat al Tribunal Superior del qual finalment es va inhibir el gener del 2018 en favor d'altres partits judicials on suposadament es cometeren els delictes.

Sobre les possibles irregularitats del PSPV-PSOE, segons publica el diari El Mundo, la Policia creu que l'agència de publicitat Crespo Gomar, de la qual era soci Alberto Gomar, fill de l'extinent d'alcalde socialista de Gandia, Antoni Gomar, va facturar serveis al partit per a la campanya electoral de Joan Ignasi Pla el 2007 però que el pagament d'aquests serveis el feien efectiu altres empreses, majoritàriament constructores.

Respecte al Bloc, que el 2007 va concórrer a les eleccions en coalició amb EUPV i Els Verds amb la marca Compromís pel País Valencià, la Policia ha trobat un document emmagatzemat per Crespo Gomar que inclou una taula on es desenvolupen conceptes, imports i factures relacionades amb una sèrie d'empreses. Els investigadors tracten de determinar si aquestes empreses van assumir el pagament de les factures de la campanya del Bloc, dirigit per l'actual president de les Corts, Enric Morera.

El secretari general del PSPV i cap del Consell, Ximo Puig, ha defensat l'absoluta transparència dels comptes del partit i ha recalcat que si en algun moment es va fer alguna cosa malament, els responsables n'assumiran les conseqüències.

Morera, per la seua banda, també ha negat l'existència d'irregularitats en la comptabilitat del BLOC. Unes explicacions que no han convençut els partits de l'oposició que han demanat explicacions. La vicesecretaria del PP de la Comunitat Valenciana, Eva Ortiz, ha anat més enllà i ha anunciat que demanarà la personació dels populars com acusació en la causa.

També et pot interessar

stats