Investiguen empresaris de Castelló per pagaments a societats de Carlos Fabra

El jutge demana el PP de Castelló, la Diputació i la Cambra de Comerç que expliquen operacions a benefici de l'expresident provincial.

L'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra
L'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra / À Punt NTC

El PP de Castelló, la Diputació Provincial i la Cambra de Comerç de la província han sigut requerits judicialment per a explicar els préstecs i pagaments a comptes de societats vinculades a l'expresident de la corporació provincial, Carlos Fabra. El titular del jutjat d'instrucció 4 de Castelló, Jacobo Pin, els demana que identifiquen les persones que ordenaren les transferències, per a citar-los com a imputats, segons l'acte judicial a què ha tingut accés À Punt.

Les diligències formen part en la causa que investiga les presumptes maniobres de Fabra per a evitar liquidar el deute de més de 919.000 euros que manté pendent amb l'Agència Tributària des de la condemna, el 2013 a quatre anys de presó i al pagament d'1,4 milions per quatre delictes fiscals.

La investigació policial ha revelat ingressos en efectiu d'almenys 19.000 euros al mes en els comptes de l'expresident de la corporació provincial, que contrasten amb les dificultats econòmiques que ha al·legat per a liquidar el deute.

Fernando Roig, entre els vint empresaris imputats

El magistrat ja ha imputat una vintena de persones per pagaments a benefici de Fabra. Entre aquests destaquen empresaris com el president del Villareal CF, Fernando Roig Alfonso, i el seu fill, Fernando Roig Negueroles, als quals s'atribueix l'entrega d'un xec de 300.000 euros i un préstec d'1,4 milions que el magistrat considera una possible operació de crèdit simulada sobre la residència familiar de l'expresident provincial a Orpesa.

També s'investiga un aval financer d'1,2 milions de la Societat de Foment Agrícola de Castelló (Facsa) que suposadament Fabra va aconseguir per la relació d'amistat amb el president de l'entitat, Enrique Gimeno. Aquest empresari va ser condemnat en la peça de la Gürtel relacionada amb el finançament il·legal del PP durant les campanyes electorals de 2007 i 2008.

Un altre dels empresaris citats com a investigats és Luis Batalla, pel pagament de 233.000 euros des de la seua constructora, Beca, a una societat de Borja Fabra, un dels fills de l'exmandatari provincial. La instrucció judicial assenyala que la majoria d'aquests diners acabaren presumptament en un dels comptes del pare.

Aquesta societat del fill de Fabra, Sipcas, està en el centre de bona part dels moviments de diners sota sospita. En la seua declaració judicial Borja Fabra –que ha sigut imputat com la resta de la família– va assegurar que les operacions es van fer per orde directa del seu pare i del gestor de la societat Miguel Izquierdo.

Pagaments del PP i la Diputació de Castelló sota sospita

En el cas del PP, el magistrat investiga tres pagaments, per un valor total de 58.920 euros, el 2012 per “treballs i assessorament” en temes de seguretat a la societat Asdecas, que té com a administrador únic Fabra. Els serveis contractats no guarden relació amb l'objecte social de la mercantil, des de la qual es pagava mensualment una nòmina a Amparo Fernández Blanes, la dona de Fabra. El jutge sospita que amb aquesta maniobra s'ha intentat donar aparença de legitimitat als moviments bancaris, tot i que la societat “presumptament ha mancat d'activitat real”.

També reclama a la Diputació de Castelló dades sobre dos contractes que beneficiarien l'expresident Fabra. Per aquests fets ha imputat l'exvicepresident de la Diputació, Francisco Martínez.

El requeriment a la Cambra de Comerç de Castelló té a veure amb dos préstecs a l'expresident de la diputació provincial per valor de 20.000 i 40.000 euros els anys 2012 i 2013. L'expresident de la Cambra, Salvador Martí figura entre els investigats en la causa.

També et pot interessar

stats