La investigació sobre les finances del rei Joan Carles enfronta els socis del govern espanyol

El PSOE està en contra de la comissió d'investigació al Congrés que demanen ERC i Compromís, amb el suport d'Unides Podem.

Primera reunió de la taula de seguiment del pacte de govern
Primera reunió de la taula de seguiment del pacte de govern / Arxiu

Les finances del rei emèrit Joan Carles I han obert un nou front en els socis del govern espanyol de coalició, després de les desavinences que han mostrat en públic aquesta setmana arran de l'avantprojecte de llei de llibertat sexual, impulsat pel Ministeri d'Igualtat que encapçala Irene Montero. La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, lleva importància a aquests fets i ha assegurat que la relació entre els socialistes i Unides Podem és “bona”. Tot i això, ha reconegut que “cal millorar la coordinació” per a evitar futurs conflictes.

Tot i això, la comissió d'investigació sobre la figura del rei emèrit Joan Carles I que han sol·licitat formalment al Congrés ERC i el Grup Plural (en què hi ha Compromís), amenaça d'obrir nous clevills en la coalició. La iniciativa, que sí que té el vistiplau del Grup Parlamentari d'Unides Podem, no comptarà amb el suport dels socialistes.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha assegurat que el parlament només té competència per a controlar l'acció del govern espanyol: "Són altres instàncies a què els correspon tirar avant les investigacions que pertoquen", ha afegit. Adriana Lastra, per la seua banda, s'ha mostrat “sorpresa” perquè alguns grups “plantegen novament una comissió d'investigació quan saben que no es pot constitucionalment”, en referència a l'article 56.3 de la Constitució, que estableix la inviolabilitat del monarca.

Per al ministre de Consum, Alberto Garzón, “la millor forma de protegir les institucions democràtiques es conéixer el que ha passat”, ha opinat en referència a les activitats del rei Joan Carles i la relació amb l'empresària alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Sense els vots favorables del PSOE en la mesa del Congrés, la iniciativa no tirarà avant. El PSOE i Unides Podem han convocat la taula de seguiment del pacte de govern per a la pròxima setmana amb l'objectiu d'atenuar les diferències. Ábalos reconeix que en el si de l'executiu espanyol existeixen "sensibilitats distintes", però assegura que està "molt cohesionat" i nega que els puga passar el mateix que a la presidenta de la Comunitat de Madrid. Isabel Díaz Ayuso ha vist com un dels socis de govern, Vox, ha votat en contra de la reforma fiscal que ha presentat en el parlament autonòmic i això ha provocat que s'haja tombat la llei.

També et pot interessar

stats