La investidura de Quim Torra, en mans de la CUP

El candidat de Junts per Catalunya, Quim Torra, haurà d’esperar a dilluns per a ser elegit sempre que la CUP s’hi abstinga.

El candidat de JxCat a ser investit president de la Generalitat, Quim Torra, vota durant la primera sessió del debat d'investidura al Parlament
El candidat de JxCat a ser investit president de la Generalitat, Quim Torra, vota durant la primera sessió del debat d'investidura al Parlament / EFE

En la primera votació celebrada aquest dissabte, el candidat de Junts per Catalunya, Quim Torra, ha obtingut el vot de 66 diputats, mentre que 65 han votat en contra i quatre s'han abstingut. Tal com estava previst, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han votat sí, mentre que Ciutadans, el Partit Socialista, Catalunya en Comú i el Partit Popular han votat no, i els quatre diputats de la CUP s’han abstingut.

Ara, Torra haurà d’esperar a dilluns, quan a partir de les 10.30 hores se celebrarà la segona sessió i la segona votació, en què tornarà a dependre de l'abstenció de la CUP per a poder ser investit com a president de la Generalitat.

Una abstenció clau perquè només és necessària una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. La decisió sobre la seua posició per a la investidura la fixarà diumenge la formació anticapitalista en el consell polític que celebra a Cervera, i on consultarà les bases si s’abstenen o voten en contra, tot i que a última hora han inclòs també la possibilitat d’un vot afirmatiu.

I és que si els cupaires voten que no al candidat de JxCat s’obrirà un escenari que els partits sobiranistes no desitgen, i és la convocatòria de noves eleccions.

El candidat ha fet l’ullet a la CUP

De fet, en el discurs d’investidura, Quim Torra ha buscat la complicitat de la CUP en prometre ser lleial a l’1 d’octubre per a convertir Catalunya en un estat independent en forma de república, i impulsar una proposta de constitució de la república després d’un procés constituent.

El diputat de la CUP, Carles Riera, ha acusat Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de voler entrar en un cicle autonòmic en compte d'apostar per la desobediència i les mesures unilaterals per a construir la república.

Un radical per a l’oposició

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha opinat que Torra ve a dirigir un Comité de Defensa de la República i no a dirigir un govern.

Miquel Iceta del Partit Socialista de Catalunya ha retret a Torra que accepte ser un president rebaixat i subordinat a Puigdemont. Mentre que Xavier Domènech, de Catalunya en Comú-Podem, li ha preguntat si serà el president de la Generalitat o de Puigdemont.

Per a Xavier García Albiol, del Partit Popular, si Torra passa de les paraules als fets la democràcia respondrà amb les seues armes.

Tant Junts per Catalunya com Esquerra Republicana han coincidit amb el candidat que és necessari un govern fort per a posar en marxa la república, tot i reiterar l’oferta de diàleg feta també per Quim Torra al Govern espanyol.

Mentrestant, en una entrevista al diari italià La Stampa, Carles Puigdemont assegura que Quim Torra convocarà eleccions a partir del 27 d’octubre si l'Estat "continua amb la persecució".

També et pot interessar

stats