La investidura de Pedro Sánchez no serà abans de Cap d’Any

La data haurà de ser a partir del 2 de gener perquè l’Advocacia de l’Estat encara no ha presentat l’escrit d’al·legacions.

El candidat a la presidència del govern, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés
El candidat a la presidència del govern, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés / Europa Press

El Congrés no farà el debat d’investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, a la presidència del govern espanyol abans del dia de Cap d’Any. L’Advocacia de l’Estat encara no ha presentat les al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ha reconegut la immunitat del líder d’Esquerra Republicana Oriol Junqueras. El termini per a presentar-les finalitza el dia 2 de gener.

Negociacions

Les negociacions entre el PSOE i Esquerra Republicana perquè el partit de Junqueras es puga abstindre en el debat d’investidura estan paralitzades a l’espera d’aquest pronunciament.

Una vegada fetes públiques les al·legacions el consell nacional d’Esquerra Republicana s’ha de reunir i prendre una decisió sobre una possible abstenció. Així mateix, el PSOE ha de tancar també les negociacions obertes amb Unides Podem i altres partits per a garantir el suport a Sánchez.

Dilluns, la mesa del Congrés va habilitar els dies 27, 28 i 30 de desembre en previsió que es poguera convocar el ple, però perquè aquesta possibilitat poguera dur-se a terme l’Advocacia hauria d’haver publicat les conclusions dilluns.

El 2, 3 i 5 de gener, següents opcions

El reglament del Congrés no preveu terminis per a convocar el debat d’investidura, però hi ha d’haver entre 24 i 48 hores de termini previ per a poder garantir que tots els diputats puguen desplaçar-se, en especial aquells que ho fan des de les Canàries i les Balears.

Si l’Advocacia fera públiques les al·legacions aquest divendres la data més pròxima per a iniciar el ple seria diumenge i la segona votació hauria de ser l’1 de gener, que és un dia festiu.

Segons aquests càlculs, les dates del 2, 3 i 5 de gener series les següents opcions.

També et pot interessar

stats