La investidura de Moreno posa fi al cicle de poder del PSOE a Andalusia

Centenars de persones secunden la mobilització feminista contra les propostes en polítiques d’igualtat i de violència de gènere de Vox.

El candidat del PP a la presidència de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, a l’inici del seu discurs d’investidura
El candidat del PP a la presidència de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, a l’inici del seu discurs d’investidura / Julio Muñoz (Efe)

El president del PP andalús, Juanma Moreno, que es convertirà aquest dimecres en el primer president no socialista de la Junta d’Andalusia, afronta hui la primera sessió del seu debat d’investidura en el qual exposa el seu model per a un canvi “assenyat i tranquil”.

El debat d’investidura, envoltat de gran expectació política i mediàtica nacional i internacional, suposa un relleu històric i inèdit en la Junta d’Andalusia després de 36 anys en el poder dels socialistes. “La democràcia és canvi”, ha manifestat davant els diputats socialistes, als qui ha criticat de governar “de manera còmoda durant quasi quatre dècades”.

El partit de Moreno encara el debat amb una còmoda majoria parlamentària de 59 diputats, que li garanteixen dos pactes, el principal amb Ciutadans, amb el qual formarà un govern de coalició. L’altre l’ha signat amb Vox, partit que va irrompre en el Parlament amb 12 escons i que manté unes tenses relacions amb la formació taronja.

Les mesures pactades amb Ciutadans

L’acord entre els populars i Ciutadans se sosté en 20 mesures per als 100 primers dies del nou govern, a les quals se sumen 70 més de caràcter programàtic, entre altres, mesures per a l’eliminació dels aforaments i per a crear la comissió d’investigació sobre la Fundació Andalusa per a la Formació i l’Ocupació (Faffe). A més, es posarà en marxa una llei de despolitització de l’administració pública, l’ampliació de la tarifa plana per als autònoms, una nova baixada de l’IRPF, la certificació de la supressió de l’impost de successions i donacions i un pla de xoc per a la millora de la sanitat i l’educació.

El que s’espera aquest dimecres

El dimecres serà el torn dels grups parlamentaris, que tindran disponibles per a respondre al candidat amb 30 minuts inicials i 10 més per a la rèplica. Serà aquest el moment en què la cambra presencie la primera intervenció de l’expresidenta socialista Susana Díaz com a cap de l’oposició. En acabar el debat, Moreno es convertirà en el primer president andalús del Partit Popular, després d’obtenir en primera votació majoria absoluta gràcies als suports de Ciutadans i Vox.

Així, el líder popular prendrà possessió com a president el divendres en el Parlament andalús, i a partir d’ací concretarà la composició i competències de l’executiu, compost per 11 conselleries, 6 per al PP a més de la Presidència, i 5 per a Ciutadans, que ocuparà la vicepresidència amb Juan Marín com a titular.

Directrius generals del "govern de canvi"

"Ens fa fàstic la corrupció, vinga d'on vinga", ha declarat el candidat popular durant el discurs d'investidura. Moreno ha promés acabar amb les "xarxes clientelistes" i el "dèficit" de transparència en la comunitat, i ha defés l'alternança política com a base de la democràcia moderna.

Així mateix, ha avançat que el seu govern limitarà els mandats de presidència i les conselleries a un màxim de huit anys, la supressió de la llei d'aforaments, la creació d'una oficina contra el frau i la transparència del sector públic. En aquest sentit, el candidat a la presidència ha promés la restricció dels llocs de lliure designació, la clarificació de les oposicions i "la recuperació dels drets perduts" dels funcionaris.

D'altra banda, Moreno ha reivindicat canvis en el camp andalús "per a donar resposta a un sector que genera molta ocupació", un pacte per l'aigua i una nova llei del sòl. "No pot ser que un pla d'ordenació urbana en una capital de província tarde una dècada a eixir", ha criticat. També ha reiterat la necessitat de reactivar l'ocupació, a través de plans de col·laboració entre entitats públiques i privades, amb una especial atenció als parats de llarga durada i persones amb discapacitat.

Centenars de manifestants feministes davant del Parlament andalús

Abans que se celebrara el debat d’investidura del nou president andalús, l’ambient reivindicatiu ha acaparat l’atenció dels mitjans enfront de les portes del Parlament. Centenars de persones han secundat aquest matí la mobilització convocada per col·lectius feministes contra les propostes en polítiques d’igualtat i de violència de gènere de Vox.

Aquesta mobilització serà seguida aquesta vesprada en desenes de províncies espanyoles, on col·lectius feministes han convocat vora mig centenar de manifestacions.

També et pot interessar

stats