Interior rebaixa a 500 agents antidisturbis el reforç de la seguretat per a la Diada

L’any passat, el Govern d’Espanya va mobilitzar 6.000 policies i guàrdies civils en un context de gran tensió.

Agents de l'unitat antiditurbis de la Policia Nacional mobilitzats durant el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya
Agents de l'unitat antiditurbis de la Policia Nacional mobilitzats durant el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya / Europa Press

El Ministeri de l'Interior ha autoritzat l'enviament de 500 agents antidisturbis a Catalunya coincidint amb la Diada. Un reforç de seguretat similar al de les diades prèvies al referèndum de l'1 d'octubre i sensiblement inferior al de l'any passat, quan es van mobilitzar 6.000 policies i guàrdies civils en un escenari de màxima tensió que va derivar en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El Ministeri al·lega que Catalunya requereix cada mes de setembre un desplegament policial reforçat per la concentració d'esdeveniments amb molt de públic, entre els quals, la Diada.

La consellera catalana de Justícia, Ester Capella, ha afirmat que és innecessari i una mala idea aquest desplegament d’antidisturbis a Catalunya la setmana prèvia a la celebració de la Diada. Defensa que els Mossos d'Esquadra són suficients per a garantir la seguretat.

Torra, disposat a arribar tan lluny com Puigdemont

L’actualitat catalana de la jornada passa per Madrid i Brussel·les. El Tribunal Suprem ha rebutjat apartar els magistrats del juí als polítics empresonats. I el president de la Generalitat de Catalunya ha donat la rèplica des de la capital belga acompanyat de Carles Puigdemont. Torra ha dit que deixarà en mans del parlament la possibilitat d’obrir les presons en el cas que la sentència no absolga els independentistes, i ha assegurat que està disposat a arribar en la cambra catalana “tan lluny com Puigdemont”.

En una posició més conciliadora, des de Madrid, Esquerra Republicana ha reiterat que qualsevol solució a la crisi ha de tindre en compte tant els independentistes com aquells que no ho són. "Si hi ha cap independentista ingenu o estúpid que crega que pot imposar la independència sense tindre en compte aquells que no ho són està equivocat”, ha manifestat el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà.

Els representants del Ministeri de l'Interior i de la Generalitat catalana es reuniran dijous en el marc de la Junta de Seguretat amb el rerefons de la polèmica pels llaços grocs.

També et pot interessar

stats