Interior admet trasllats "molt esporàdics" de persones migrants a la península des de les Canàries

La delegada del govern atribueix els trasllats a vols particulars i assegura que el mecanisme de coordinació amb la Generalitat no s'ha activat encara.

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana Gloria Calero
La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana Gloria Calero / À Punt NTC

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha negat que l'executiu estiga traslladant a la Península les persones migrants en situació irregular que han desbordat els recursos assistencials de les Illes Canàries. En una intervenció a Les notícies del matí, la primera de la responsble política a un mitjà de comunicació al voltant de la polèmica, Calero ha sigut taxativa: "El govern no està contractant cap avió per a traslladar migrants".

El Sindicat Unificat de Policia ha acusat el govern espanyol d'organitzat vols per a desplaçar migrants a la península i ha xifrat en 300 les persones migrants que haurien arribat des de les Canàries a València i Alacant durant el pont de la Constitució.

Aquest dijous el Ministeri de l'Interior va desmentir tota relació amb aquests trasllats. Tanmateix, hui el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha reconegut que el govern ha autoritzat trasllats "molt esporàdics" de persones migrants a la península des de les Canàries. Desplegaments, segons ha explicat, per a persones que pertanyen a col·lectius "molt vulnerables susceptibles de protecció internacional". El ministre, però no ha xifrat el nombre persones ni de trasllats

Calero ha informat que el govern espanyol negocia amb el Consell l'enviament organitzat de persones migrants en situació de vulnerabilitat que ara mateix resideixen a les Canàries i ha agraït l'oferta de places que ha fet la Generalitat. No obstant això, ha advertit que aquest mecanisme de cooperació continua negociant-se i que encara no s'han activat desplaçaments en aquest sentit.

La delegada ha explicat que l'arribada recent de persones migrants a aeroports valencians correspon a "persones que han comprat el seu bitllet" i ha recordat que el tancament perimetral no afecta els desplaçaments en avió motivats per assumptes de treball, familiars o d'estudis. Aquest divendres aterren a l'aeroport de València dos vols regulars de Lanzarote i de Gran Canària. El cap de setmana n'arribaran tres més.

Controls policials contra les màfies

La responsable del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha confirmat que s'han intensificat els controls davant la possibilitat de vols contractats per màfies o l'ús de documentació falsa en aquests trasllats. Interior ha reforçat els efectius de la Brigada d'Estrangeria per a fer controls quan hi arriben, i procedir, si calguera, a deportar-los.

Sobre aquestes deportacions, com la de les dotze persones migrants que arribaren diumenge en un vol de les Canàries a València, ha explicat que "la Policia està fent el seu treball i quan detecta alguna situació irregular actua amb els protocols establits". Segons la documentació policial a que ha tingut accés À Punt amb les instruccions als ports i aeroports de la Comunitat Valenciana, només hi ha garantida la protecció a les persones migrants considerades vulnerables.

"No hi cap problema amb la immigració"

En relació a la presumpta retenció de dèsset migrants a la comissaria de Sapadors de València, que ha denunciat la plataforma CIEs No, Calero ha explicat que les persones han sigut posades en quarantena després de detectar-se dos casos de Covid-19, que s'atenen a l'hospital La Fe. "Quan acabe l'aïllament se n'aniran perquè no hi ha centre d'internament d'estrangers per a ingressar-los [el de València està en obres] i el protocol diu que han de quedar en llibertat", ha explicat en els micròfons d'À Punt.

Calero ha criticat el conflicte polític que s'ha tornat a generar al voltant d'aquestes situacions. "Ací no tenim cap problema amb la immigració, no hi ha problema de seguretat. I deixem ja el tema de la immigració com a tema recurrent polític que l'única cosa que està fent és crear xenofòbia i traslladant una inseguretat que no existeix", ha explicat.

També et pot interessar

stats