Intercanvi de retrets a les Corts per les investigacions judicials

La denúncia d’Inspecció als becaris, l’empresa del germà de Puig, les ajudes al valencià i la declaració judicial de Bonig centren el debat.

Vídeo: Santi Hernández

La sessió ordinària del ple de les Corts ha començat amb la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a respondre les preguntes dels grups parlamentaris. Els falsos becaris detectats per la Inspecció de Treball en Presidència de la Generalitat i el cas de les ajudes a les empreses del germà de Puig han centrat les acusacions al cap del Consell per part dels partits de l’oposició (PP, Ciutadans i Vox).

Puig i la líder del PP, Isabel Bonig, s’han retret a les Corts les diferents denúncies i investigacions judicials que han marcat l’actualitat política en els últims dies. En el cas de Puig, la investigació oberta per algunes contractacions de la Generalitat amb empreses de germans i coneguts; en el de Bonig, pel testimoni judicial arran la condonació del deute a la fundació que va organitzar la visita del papa.

Ha arrancat Bonig, que li demanava a Puig explicacions polítiques per la falta de control de les subvencions de les quals, assegura, van beneficiar-se irregularment persones de l’entorn del president. “No faré amb la seua família el que vosté ha fet amb les d’altres càrrecs”, ha manifestat la líder del PP, en referència a la falta de respecte a la presumpció d’innocència. “No pot amagar-se, senyor Puig; això no ha fet més que començar”, ha advertit Bonig, que ha recomanat el president “cuidar-se dels seus; dels d’ací i dels de Madrid”.

En els torns de rèplica Puig ha acusat Bonig de mentir, quan va dir en seu judicial que Vaersa, empresa de la qual era responsable, va cobrar el deute a la fundació que va organitzar la visita del papa. “Qui ho ha pagat? Ho ha pagat la Generalitat. Magnífic, una gestió espectacular”, li ha retret. Puig ha censurat que la dirigent popular formava part del govern valencià quan “algunes trames corruptes s’emportaren diners”, i que va estar “endollada en la conselleria de Ciegsa, mentre allà passava el pitjor robatori de la història”.

La diputada del PP Eva Ortiz li ha preguntat al cap del Consell si l’empresa del seu germà ha cobrat la mateixa factura cinc vegades. Ha contestat el conseller d’Educació, Vicent Marzà que ha assenyalat que des d’Educació han donat ajudes valorades pels tècnics i s’han aplicat tots els controls en empreses de risc i que aquelles qüestions que s’han determinat que no responen al que s’han justificat s’han derivat al ministeri fiscal.

Cantó: “Deixen d’explotar la gent”

Per la seua banda, el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha criticat al president Puig per la denúncia d’Inspecció als becaris de Presidència. “Vosté en el seu equip de presidència són ocupadors sense escrúpols perquè un becari no és mà d’obra barata de la qual aprofitar-se”. Així, l’ha instat que “deixen d’explotar la gent i els tracten igual que als endollats que porten el carnet en la boca del PSPV, Compromís o Podem”.

Puig ha contestat a Cantó que si s’ha fet alguna cosa malament, s’actuarà en conseqüència, però “parlar d’explotació és molt sobrepassat de la realitat”. El president de la Generalitat ha destacat que volen que aquesta “siga la legislatura de la formació professional” i ha anunciat que arribarà al Consell un acord perquè els joves que cursen FP puguen realitzar les 400 hores lectives que han de fer en treballs també en les conselleries. A més, ha destacat que el programa Avalem Joves ha sigut un èxit i ja ha arribat l’autorització de la UE per a destinar 50 milions d’euros a 2020 per a contractar a més 3.500 joves que “tindran l’oportunitat de treballar per primera vegada”.

Cantó, com també abans Bonig, ha instat Puig que responga la notícia que la UDEF rastreja el desviament d’ajudes per al foment del valencià cap a mitjans de comunicació aliats amb el procés independentista i descobreix retirades de diners sospitoses.

Ferri destaca que l’impost als bancs permetrà recaptar 30 milions

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha demanat al president que valore una reforma tributària més ambiciosa, posant de referència el nou projecte fiscal progressista dels laboristes del Regne Unit. Així, ha instat a aprovar l’esmena dels grups del Botànic al projecte de pressupostos, que inclou, entre altres mesures la pujada de l’impost d’actes jurídics documentats, que ara repercuteix en les entitats bancàries. Estima que si s’activa permetrà recaptar 30 milions extra per a polítiques socials.

Ferri ha aprofitat per a criticar durament l’actitud negacionista de Vox el 25N respecte de la violència masclista, i ha acusat la formació d’extrema dreta de tindre un programa ocult: “usen l’odi de tapadora dels seus negocis, apujar impostos als mileuristes i baixar-los als rics”.

Ana Vega (Vox): “Que Puig dimitisca per higiene democràtica i convoque eleccions”

La síndica de Vox, Ana Vega, també ha reclamat a explicacions a Puig per les empreses del seu germà. A més ha acusat del PSOE de “realitzar saquejos” a les institucions en tota la seua història, com “l’or de Moscou que es va emportar Negrín”, fins a arribar “al saqueig” dels 680 milions dels ERO en les institucions andaluses. “L’empresa dels seus germans i els seus socis se’l van emportar cru”, ha recalcat. Vega ha instat a Puig que “no castigue els ciutadans amb les seues polítiques, dimitisca per higiene democràtica i convoque eleccions”.

Ximo Puig li ha respost que no contestarà a les seues mentides: “Confie en la justícia i en els tècnics de la Generalitat i si algú ha fet alguna cosa, haurà d’assumir les seues conseqüències”. El cap del Consell ha entrat en la picabaralla i els ha contestat que “pel respecte per la història i les persones que han defensat la llibertat hauria de fer-los abaixar el cap”. Ha afegit: “Quan vostés governaven dictatorialment Espanya sí que estaven beneficiats per a tot”.

Davó (Podem): “El govern central de coalició beneficiarà l’agenda valenciana”

Finalment, la diputada d’Unides Podem, Naiara Davó ha demanat Puig una valoració del possible govern de coalició, que ella ha destacat com una oportunitat per a l’agenda valenciana i els reptes d’Espanya: la desigualtat social, la qüestió territorial, l’emergència climàtica, i el repte democràtic arran l’arribada de l’extrema dreta al parlament. Puig ha celebrat la possibilitat de tindre un govern central prompte i de signe progressista, que permetrà recuperar l’anterior acord de pressupostos que assignava un 10% dels recursos a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats