Intercanvi d'avisos en clau electoral entre els partits a les Corts en l'últim ple de la legislatura

Compromís i Unides Podem han donat suport a la proposta del PP per a investigar el cas Assut, a canvi d'investigar tant el PSPV com a "qualsevol altre", inclosos els populars

En imatge, el ple de les Corts des de la bancada de l'oposició
En imatge, el ple de les Corts des de la bancada de l'oposició / À Punt NTC

Els partits amb representació a les Corts s'han enviat "avisos" en clau electoral en el ple d'aquest dijous, l'últim de la legislatura. Una sessió amb regust de comiat en què les votacions han evidenciat acords i desacords entre els socis habituals i grups allunyats ideològicament. Compromís i Unides Podem han donat suport, per exemple, a una proposició del PP per a investigar el cas Assut, però a canvi de no limitar-la a investigar el PSPV, sinó que també obligarà a fer-ho als populars, després d'incorporar l'afegit "a qualsevol altre" en una correcció de la proposta.

Entre els acords dels socis, s'han aprovat les lleis contra el despoblament, la de l'habitatge col·laboratiu i la de participació ciutadana. Entre els desacords, la iniciativa sobre la prostitució que pretenia aprovar el PSPV en lectura única. 

L'intercanvi de retrets, dins i fora de l'hemicicle, ha evidenciat la proximitat de la cita electoral del 28M. Compromís ha advertit el PSPV-PSOE que "és i serà fonamental en la consolidació del nou govern del Botànic", en al·lusió a les declaracions del diputat socialista, José Muñoz, que havia manifestat l'aspiració a governar en solitari. "Miracles a Lourdes", ha dit la síndica Papi Robles sobre aquestes manifestacions, que ha definit com un "moment mític" de la legislatura. 

José Muñoz ha insistit en la "certesa" que Ximo Puig tornarà a ser el president de la Generalitat i ha augurat "un ampli suport" de la ciutadania per a poder governar "amb la màxima llibertat possible i la màxima majoria social". I li ha respost a Robles que ell és "agnòstic, no de miraclets" però confia que "el futur no està escrit" i aposta pel PSPV-PSOE en les urnes.

Des de la tercera pota del Botànic, Unides Podem, la síndica Pilar Lima ha instat a "desdramatitzar les diferències" del tripartit, i ha destacat que és el govern de coalició "més durador en la història de la democràcia" i un "laboratori de la democràcia". La formació "vol més", segons Lima, que ha advertit que aspiren a reeditar un tercer Botànic, però amb una correlació de forces diferent [amb menys pes del bloc socialista] per a poder agilitzar polítiques de progrés.

Vox condiciona el suport al PP a una vicepresidència i l'agenda ideològica

"Un molt bon canvi" per a la Comunitat Valenciana albira des de la bancada conservadora, Ana Vega. La síndica de Vox anticipa una victòria del PP, però adverteix els populars que necessitaran el suport de la formació d'extrema dreta, "un soci fidel" i que diu "les coses molt clares". Tan clares, com que ja els ha demanat almenys la vicepresidència, sense renunciar a aspirar a més, segons el resultat. "No donarem un xec en blanc al PP, evidentment, però és el nostre únic soci possible a l'hora de conformar governs", ha indicat Vega. Segons la síndica, que ha revelat que serà la candidata per Alacant i que Llanos Massó ho serà per Castelló, Vox aspira a fer a la Comunitat Valenciana el mateix que a Castella i Lleó. I d'entre les primeres propostes ha anunciat dos: "derogar tot el fem ideològic" i una llei de llibertat educativa "per a acabar amb la immersió lingüística".

En les advertències creuades entre les tres parts del Consell, el diputat del PP Miguel Barrachina veu "la fi del cicle, la descomposició i les contradiccions de Botànic, que votaran “separats i barallats” en temes importants. Ho atribueix a una “falta de lideratge” de Ximo Puig, que segons entén paguen els valencians i els causa “un mal enorme”.

Jugant la carta de la moderació, des de Ciutadans, Fernando Llopis ha assenyalat que la seua formació ha intentat "mantindre el seny" mentre que els altres estaven amb "els seus sectarismes", secundant proposades d'altres grups si han considerat que eren "bones per als valencians, independentment d'on vingueren", i fent propostes.

Beatriu Gascó s'acomiada cantant des del faristol

No han faltat en l'últim ple de la legislatura els comiats dels diputats i diputades que no competiran per un escó en els pròxims comicis. Des del faristol, Beatriu Gascó, d'Unides Podem, s'ha acomiadat de l'hemicicle cantant la Malaguenya de Barxeta, la cançó popular de la Costera  que va recuperar de l'oblit Pep Gimeno, Botifarra, en el que ha esdevingut, sens dubte, un dels moments destacats de la jornada.

També et pot interessar

stats