Intensa jornada al Congrés

L’impuls d’una banca pública o la igualtat de tracte laboral, entre les propostes que s'han de debatre.

El ple del Congrés en una sessió de juny de 2018
El ple del Congrés en una sessió de juny de 2018 / Congrés

Aquest dimarts el Congrés viurà una intensa jornada amb el debat de diverses protestes a petició dels grups parlamentaris d’Units Podem, PSOE, i Partit Popular.

Creació d’una banca pública

Units Podem presenta una proposta per a impulsar la creació d'un pol de banca pública de depòsits d'inversió a partir de Bankia i la seua fusió amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

En la seua proposició no de llei, el grup confederal advoca per no privatitzar Bankia i que la seua prioritat siga la de finançar projectes d'infraestructures, equipaments públics i projectes empresarials de llarg termini.

Igualtat de tracte laboral

D’altra banda el PSOE porta a debat la presa en consideració de la seua proposició de llei per a aconseguir la igualtat de tracte laboral entre dones i homes i que, entre altres mesures, proposa multes de fins a 50.000 euros per a aquelles empreses que impedisquen la conciliació.

Es tracta d'una llei de 49 articles, que fa un repàs per tota la normativa laboral espanyola, afecta set lleis, tres reials decrets i set directives comunitàries, i amb la qual els socialistes volen passar "de les bones paraules als fets, de les propostes als drets", segons va explicar la mateixa Calvo, llavors secretària d'Igualtat del PSOE, quan es va registrar a la cambra baixa.

Els ajuntaments, governats per la llista més votada

El Congrés també debatrà la presa en consideració d'una proposició de llei per a reformar la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i implantar un sistema per a propiciar que la llista més votada governe els ajuntaments.

En concret, els populars proposen que s'atorgue la majoria absoluta de la Corporació a la llista que guanye les eleccions municipals amb un suport del 35% dels vots vàlids i un avantatge de cinc punts sobre el segon partit, o fins i tot amb un 30% dels vots si a més trau deu punts de diferència al següent.

Suport a l'educació concertada

A més, el PP porta a debat una proposició no de llei que busca el suport dels grups a l'educació concertada i a la llibertat dels pares a triar el centre escolar per als seus fills. Es tracta d'una iniciativa més dins de la campanya que els populars han iniciat a favor d'aquest tipus de centres, després de l'anunci del Govern d’Espanya de modificar la LOMQE en aquest assumpte.

Després de reunir-se amb els representants de la concertada i presentar una moció similar en el Senat, el PP sotmet a votació en la cambra baixa aquesta proposta en què insta el govern central a "garantir i ampliar les llibertats educatives consagrades en la Constitució, mitjançant un desenvolupament harmònic del dret a l'educació i a la llibertat d'ensenyament".

També et pot interessar

stats