La Inspecció entrevistarà unes 20 persones sobre el funcionari que va accedir al Pla Eòlic abans que l'UCO

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, s'ha mostrat "desitjós" a col·laborar en l'aclariment dels fets.

Centre Logístic de la Generalitat en Riba-roja, on es guarda l'arxiu definitiu de la documentació de la Generalitat
Centre Logístic de la Generalitat en Riba-roja, on es guarda l'arxiu definitiu de la documentació de la Generalitat / Efe (Miguel Ángel Polo)

La Inspecció General realitzarà una vintena d'entrevistes per a comprovar l'itinerari seguit pel responsable de Recursos Humans de l’IVACE per a accedir, al Centre Logístic de la Generalitat de Riba-roja de Túria, a documentació del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana uns dies abans de la detenció de l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, en el marc de l'operació Erial.

Segons fonts de la Conselleria de Transparència, administració de la qual depén  la Inspecció General, els dos inspectors que s'ocupen d'aquest cas ja s'han desplaçat a Riba-roja, al Camp de Turia, on s'han entrevistat amb el director de l'arxiu, però no han pogut veure els documents a causa de la investigació policial que encara està en marxa. 

Els agents de l’UCO van estar a Riba-roja la setmana passada després de la detenció de Zaplana i demanaren papers sobre l'adjudicació de les ITV de 1997 i l'expedient de contractació del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, adjudicats els dos a l’UTE amb participació de l'empresa Sedesa propietat de Vicente Cotino i José Cotino, investigats i amb mesures cautelars.

Els inspectors realitzaran més d'una vintena d'entrevistes per a determinar l'itinerari seguit per l'empleat Alfonso Roselló, personal laboral del IVACE i marit d'Auxiliadora Hernández, que va ser alt càrrec en Educació amb Zaplana, i les reunions que haja pogut mantindre durant aquest procés. El treballador també serà entrevistat.

La postura del Consell 

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, que aquest dimarts ha inaugurat amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro, les jornades Iniciativa Empresarial per l'Ètica i el Bon Govern, s'ha mostrat "desitjós" de col·laborar en l'aclariment de tots els fets.

En tot cas, ha apuntat que la Inspecció General de Serveis no té la missió d’"investigar persones" i ha subratllat que, a més, està intervenint l’UCO, i que serà la Conselleria corresponent, Economia, qui adopte si cal les mesures disciplinàries que pertoquen.

"Nosaltres el que fem en este cas, i en altres casos generals, és designar un grup d'inspectors perquè analitzen el que, hipotèticament, ha pogut succeir i per què s'ha pogut produir una vulneració dels principis bàsics de seguretat en la custòdia de documents que, potencialment, tenien molta importància", ha descrit.

En aquesta línia, es pretén que els fets no es repetisquen en el futur. I ha precisat: “En el cas que la recerca permeta trobar dades que apunten a una persona en concret, es posarà en coneixement de la fiscalia, la policia i la Conselleria”. I ha insistit: "Però sempre tenim la vocació d'evitar que passen coses negatives".

El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, va confirmar ahir l'obertura d'un expedient informatiu per a aclarir si el treballador va estar consultant documentació sobre el Pla Eòlic i va afegir que apreciava circumstàncies "molt rares", perquè els folis de l'arxiu "estaven per damunt, no dins de les carpetes". No obstant això, va afirmar que no creuen que l'empleat s’emportara informació.

També et pot interessar

stats