Els independentistes rebutgen la tutela del rei sobre les Corts

Han signat un manifest on asseguren que es tracta d'una "institució anacrònica hereva del franquisme".

Laura Borràs llig el manifest junt amb els portaveus de la resta de partits
Laura Borràs llig el manifest junt amb els portaveus de la resta de partits / J.J. Guillén (EFE)
03 de febrer 2020 - 13:56

Les forces polítiques independentistes, sobiranistes i republicanes, representades pels portaveus d'ERC, Gabriel Rufián; JxCat, Laura Borràs; la CUP, Mireia Vehí; EH Bildu, Oskar Matute; i BNG, Néstor Rego, han signat un manifest conjunt en el qual demanen que el rei, Felip VI, deixe de tutelar els governs i parlaments que emanen de la voluntat popular.

El text, amb el títol "No tenim rei. Democràcia, llibertat i repúbliques" escenifica per què aquests grups no assisteixen a la sessió d'obertura de la XIV Legislatura, que presideix aquest dilluns el rei, ja que consideren que es tracta d'una "institució anacrònica hereva del franquisme".

Aquestes forces polítiques han volgut mostrar la seua opinió al voltant de la figura del monarca, del qual creuen que no els representa i que "no és un interlocutor vàlid per a nosaltres, ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política".

Batet creu que els grups cauen en contradiccions

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha assegurat que la no-assistència d'ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i BNG a la sessió d'obertura de la legislatura "forma part de les seues contradiccions".

Batet ha recordat que quan els grups es van presentar a les eleccions, ja sabien "les regles del joc per a representar tots els ciutadans".

L'oposició carrega contra els independentistes

Per la seua banda, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha assegurat que els que no van a l'obertura de la Legislatura són "els socis de Pedro Sánchez" i que "fan un lleig" tant al rei com a totes les institucions i a Espanya en conjunt. Montesinos ha volgut contestar-los assegurant que el rei representa "absolutament a tots".

El president de Vox, Santiago Abascal, també s'ha volgut referir a l'absència dels independentistes en l'obertura de la legislatura. Per a ell, este fet respon a la "batasunització" dels grups. Abascal els ha considerat "enemics conjurats del règim constitucional".

També et pot interessar

stats