Les incògnites del nou Consell

Puig anunciarà diumenge els membres del nou govern i es desvelarà qui ocupa Agricultura, Obres Públiques i Universitats.

Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau

Aquest dijous, les Corts han investit Ximo Puig president de la Generalitat, després que PSPV, Compromís i Unides Podem-EU arribaren a un acord per a reeditar el Pacte del Botànic. La presa de possessió del socialista té lloc aquest diumenge i està previst que després anuncie els membres del nou govern. Tot i això, ja ha avançat que hi haurà pocs canvis i que la majoria repetirà cartera. Les incògnites, per tant, es redueixen a la Conselleria d'Agricultura, la d'Obres Públiques, i la d'Universitats i Innovació, un dels departaments de nova creació. 

El pacte que han signat els tres socis preveu un Consell amb dotze conselleries (dues més que la legislatura passada), de les quals el PSPV en tindrà sis (una més), Compromís, quatre (una menys) i Unides Podem-EU s'estrena amb dues: Qualitat Democràtica, Participació i Administració Pública, que quedarà en mans de la líder d'Esquerra Unida, Rosa Pérez; i Habitatge i Sostenibilitat Energètica Habitacional, una conselleria que encapçalarà Rubén M. Dalmau i que tindrà rang de vicepresidència. 

A hores d'ara sembla prou clar que, entre els socialistes, repetiran Vicent Soler com a conseller d'Hisenda; Gabriela Bravo com a consellera de Justícia i Interior, i Ana Barceló tornarà a ocupar Sanitat. No està clar qui estarà al capdavant d'Obres Públiques i Vertebració del Territori, ja que l'anterior titular, María José Salvador, ocupa la vicepresidència primera en la mesa de les Corts. Diverses veus apunten que podia fer-se càrrec de la conselleria Manolo Mata, portaveu dels socialistes en les Corts. Tampoc se sap qui es farà càrrec d'Universitats i Innovació. 

Compromís gestionarà, a més de la vicepresidència primera, les competències d’Igualtat i Polítiques Inclusives, amb Mónica Oltra al capdavant. Cultura i Esport tornarà a recaure en Vicent Marzà, i Rafael Climent seguirà com a titular d'Economia. Agricultura estarà en mans de la coalició valencianista, i diferents fonts apunten a qui fora candidata a l'alcaldia d'Elx en les últimes eleccions municipals, Mireia Mollà, com a pròxima consellera. En qualsevol cas, serà una dona d'Iniciativa. 

També et pot interessar

stats