Els incendis forestals ja han cremat enguany 70.000 hectàrees, el doble de la mitjana de l'última dècada

El govern espanyol admet que cal replantejar-se la resposta davant dels incendis després d'aquest estiu "tràgic"

roda de premsa
Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
ntc
19 de juliol 2022 - 14:38

Els incendis forestals, que assolen més de mitja Espanya, han cremat des de principi d'any 70.000 hectàrees, és a dir, el doble de la mitjana de l'última dècada, segons ha avançat aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, qui ha detallat que, en aquesta segona onada de calor, s'han perdut 20.000 hectàrees.

La portaveu ha comunicat les xifres corresponents als greus incendis d'aquests dies i indiquen un total de 8.000 persones evacuades, dos morts (un brigadista i un ramader) i s'han produït 39 incendis, 24 dels quals continuen encara actius. "Es tracta d'un estiu tràgic que fa que hàgem de replantejar-nos la resposta als incendis", ha admés.

I en relació amb les morts per calor, Rodríguez ha demanat "a les administracions, als empresaris i als sindicats" que revisen "les condicions de treball i la prevenció de riscos laborals" davant de les temperatures extremes, per a evitar la mort dels treballadors per onades de calor. "El govern actuarà amb contundència a través de la Inspecció de Treball, com ja està fent, i continuarem atents i vigilants a aquestes situacions", ha assegurat.

El Consell de Ministres ha aprovat també una estratègia de l'aigua per a la transició ecològica per a fer valdre "aquest bé bàsic", ha detallat Rodríguez. La ministra portaveu ha detallat que el pla està dotat amb mil milions d'euros, per a la millor gestió de l'aigua tant en sequera com en inundacions.

Motius exclusivament de salut

Durant la roda de premsa, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha assegurat que ha rebut aquest dimarts la renúncia de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. Llop ha recordat que Delgado té problemes d'esquena i els metges li han recomanat tranquil·litat perquè la seua salut està en risc. Llop ha remarcat que es tracta sols d'un motiu de salut i ha informat del nomenament d'Álvaro García Ortiz i de la seua destacada trajectòria en matèria de medi ambient.

Llop ha detallat que García Ortiz és especialista en medi ambient i un referent nacional i internacional en la lluita contra incendis forestals. En un moment d'emergència climàtica en el qual el govern espanyol té "el compromís absolut amb el medi ambient", ha prosseguit la ministra, el "compromís professional" de García Ortiz suposa, al seu judici, posar el focus en el medi ambient i en el repte climàtic. García Ortiz va ser fiscal del cas Prestige, "el procediment mediambiental més important i complex" i ha format part de la Unió Progressista de Fiscals durant cinc anys.

També et pot interessar

stats