Illueca explicarà a les Corts el quitament de deute de l'IVF a l'editorial de què Ximo Puig és accionista

La Junta de Síndics rebutja la petició de l'oposició perquè el president de la Generalitat compareguera a la diputació permanent.

El director general de l'Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca
El director general de l'Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca

El director general de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, compareixerà el pròxim dimarts 30 de juliol, en una reunió extraordinària de la comissió d'economia de les Corts per a informar sobre el quitament del deute d'1,3 milions que va aprovar l'entitat pública a benefici del Grup Zeta, del qual és accionista el president de la Generalitat, Ximo Puig. 

La Junta de Síndics, però, ha rebutjat la petició dels grups de l'oposició perquè Puig explicara a la diputació permanent l'operació.

El president de la Generalitat és accionista des de la dècada dels 80 de l'empresa Promociones y Ediciones Culturales (Pecsa) que edita el diari Mediterráneo de Castellón. Zeta era propietari del 85% de la capçalera fins a la compra recent d'Editorial Prensa Ibérica, que és propietària, entre altres, del diari Levante

El síndic socialista, Manolo Mata, ha defensat la transparència del Consell en el cas, del qual assegura que ja es coneixen "tots els elements" i defén que l'operació va ser "legal, legítima, transparent i coneguda per tots". En aquest sentit, ha assenyalat que els documents que reclama el PP els tenen els periodistes.

La síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, ha assenyalat que el Botànic "sempre ha sigut exemple de transparència" i que estan a favor que es donen explicacions, malgrat que "la forma o el format" depenga de la decisió del president.

PP i Cs demanen la compareixença de Puig

Des del PP, Isabel Bonig ha indicat que els sembla "perfecte" que comparega Illueca, però també volen i exigeixen que ho faça Ximo Puig davant la diputació permanent "si no hi ha res a amagar" i volen "transparència". La líder popular ha lamentat que encara no s'haja publicat en el Portal de Transparència l'acord de finançament de 2005 pel qual es va donar el crèdit al Grup Zeta, ni les modificacions posteriors, l'acord marc de finançament de juliol de 2017, o els informes de l'expedient del quitament.

La portaveu adjunta de Ciutadans, Ruth Merino, ha criticat que el Consell presumisca de transparència mentre "quasi amb nocturnitat i traïdoria, a final de juliol", col·loquen la compareixença d'Illueca però "ignoren" la de Puig.

Per la seua banda, la portaveu de Vox, ha criticat que, malgrat la compareixença, no s'ha entregat a l'oposició "la documentació necessària".

També et pot interessar

stats