Illueca, sobre la consulta: “Espere que hagen votat per a fer president Sánchez amb un govern de coalició sense vetos”

El diputat d’Unides Podem al Congrés per València confia que Sánchez no “serà tan irresponsable d’anar a eleccions”.

Illueca, sobre la consulta: “Espere que hagen votat per a fer president Sánchez amb un govern de coalició sense vetos”

Aquest dijous se sabrà el resultat de la consulta que s’ha fet a la militància i als simpatitzants de Podem i que ha suposat el trencament de les negociacions entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Sánchez ha qualificat de “mascarada” aquesta iniciativa, però Héctor Illueca, diputat d’Unides Podem al Congrés per València, ha defés en una entrevista per a Les notícies del matí que això hauria de ser un element estructural d’un partit polític. 

Illueca confia que finalment hi haurà un acord entre els dos líders perquè no creu que Sánchez “siga tan irresponsable d’anar a unes eleccions”. A més, ha apuntat que espera que la participació de les bases de Podem en aquesta “decisió transcendent” siga massiva i que “la gent opte per fer president Sánchez dins d’un govern de coalició sense vetos i raonablement proporcional als vots aconseguits”.

Així mateix, el diputat d’Unides Podem ha assenyalat que és difícil que arriben a un acord abans de dimarts i que en cas que això passe, “haurà de continuar madurant fins al setembre”. No obstant això, no ha volgut xafar-se els dits per si de cas i ha afegit: “No es descarta que s’hi produïsca un gir inesperat”.

Nega també Illueca que existista un veto a l'entrada de Pablo Iglesias en el consell de ministres. "En cap moment hem plantejat l'entrada de Pablo Iglesias en el govern ni tampoc ens han dit que hi haja cap veto. És un govern de coalició sense vetos", destaca. 

No han parlat de programa ni d'equip

Segons Illueca, no s'ha arribat a un acord per un "problema d'enfocament". Ha argumentat que la ciutadania no entén que mesos després dels comicis encara no s'han assentat a parlar de programa ni equips. "El PSOE ha prioritzat la construcció d'un relat davant dels mitjans de comunicació per a obtindre avantatge i s'ha equivocat, s'ha clavat en un bon embolic".

Illueca ha recordat que Sánchez no té majoria absoluta "i no pot continuar actuant com si la tinguera". Ha explicat que els socialistes han obtingut 7 milions de vots i que Podem n'ha tret 4 milions. "No pot imposar la composició d'un govern o la línia d'actuació", reclama el diputat, qui assenyala que aquestes coses "s'han de discutir".

"És molt probable que Pedro Sánchez perda la presidència"

El diputat per València critica que als de Podem se'ls haja traslladat "la responsabilitat" de no arribar a un acord i s'ha mostrat preocupat pel cost que això tindria sobre les institucions i el sistema democràtic. Així mateix, adverteix que si es repeteixen comicis "és molt probable que Pedro Sánchez perda la presidència".

També et pot interessar